Gemeente Veenendaal


Vergroten leefbaarheid Engelenburg-Noord

Het college van B&W wil de sociale samenhang en de leefbaarheid van de wijk Engelenburg-Noord vergroten. Daarom start de gemeente met een aansprekend programma in de wijk, dat deze onderlinge samenhang stimuleert. Het programma bestaat uit drie deelprojecten: herinrichting openbare ruimte; Multi Functionele Accommodatie (MFA); Sociale Aanpak.

Â

Van elk deelprojecten presenteert B&W een plan van aanpak. Bewoners uit de wijk en professionals die hier werkzaam zijn, hebben een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming hiervan. De deelprojecten zullen in samenhang met elkaar worden uitgevoerd. Nu staan we aan de vooravond van de uitvoering.

Â

Het college van B&W stelt aan de gemeenteraad voor om het masterplan openbare ruimte Engelenburg-Noord vast te stellen. Ook vraagt B&W de raad om in te stemmen met de realisatie van een Multi Functionele Accommodatie (MFA) in Engelenburg-Noord, de gymzaal te verplaatsen naar de MFA en het sociaal Plan van Aanpak voor Engelenburg-Noord vast te stellen. B&W vraagt de raad het krediet hiervoor beschikbaar te stellen en tevens een eenmalig aanvullend krediet voor verplaatsing van de gymzaal beschikbaar te stellen.

Op 10 december wordt de herstructurering van Engelenburg-Noord besproken in de gemeenteraad.

Â

Masterplan openbare ruimte

Voor de herinrichting van de openbare ruimte heeft de gemeente in overleg met Patrimonium Woonstichting een Masterplan openbare ruimte opgesteld. Het Masterplan wordt begrensd door de Palmengrift, Boompjesgoed, De Grift en de Tinneweide. Doordat de openbare ruimte veiliger, leefbaar en aantrekkelijker wordt maken bewoners intensiever gebruik van de openbare ruimte. Daarmee wordt een nieuwe ontmoetingsplaats gecreëerd.

Â

Multi Functionele Accommodatie (MFA)

Het huidige buurthuis De Til in Engelenburg-noord voorziet in een programma voor welzijnswerk. De voorzieningen in De Til zijn echter niet langer toereikend. Voor het deelproject MFA is in overleg met Stichting Welzijn Veenendaal en Stichting Kwink (kinderopvang en peuterspeelzalen) bepaald welke functies gewenst zijn in de MFA Engelenburg-Noord. Daarbij zijn ook de mogelijkheden voor de ontwikkeling van een bredeschool met bijbehorende gymzalen en een MFA onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat een MFA voor welzijnswerk, midden in de wijk Engelenburg-Noord, het hoogst haalbare is.

Â

De MFA is een trefpunt in de wijk waar op een verantwoorde wijze welzijnswerk voor de wijken Engelenburg-Noord, Schrijverswijk en Jan Roeckplantsoen kan worden uitgevoerd. Dit treftpunt is gelegen op een centrale plek voor deze drie wijken. De MFA is een voorziening die voldoet aan de eisen van deze tijd. Er kunnen programmaâs worden aangeboden voor kinderen, jongeren, vrouwen en ouderen uit de wijken.

Â
Verplaatsen gymzaal

Midden in de wijk staat een gymzaal die niet meer voldoet aan de huidige eisen. Op dit moment wordt de gymzaal overdag door basisscholen gebruikt. In de avonduren maken hoofdzakelijk vechtsportverenigingen gebruik van de accommodatie. Voor andere sporten is de zaal niet meer toereikend. Door de gymzaal te verplaatsen naar een locatie die is gekoppeld aan de nieuwe MFA zal de gymzaal intensiever gebruikt kunnen worden, ook door vrouwen en meisjes.

Â

Sociaal Plan van aanpak

Doel van het sociaal Plan van aanpak is de sociaal maatschappelijke betrokkenheid van bewoners in de wijk Engelenburg-Noord te vergroten. Bij het opstellen van het plan is gebruik gemaakt van kennis van bewoners, bewonerscommissie, buurtpreventieteam, de directie van de basisscholen en medewerkers van Stichting Welzijn Veenendaal (voorheen Stichting De Vaart en SWO).

Â

Planning

Zowel de inrichting van de openbare ruimte als de uitvoering van het Sociaal Plan van aanpak wordt gefaseerd in de periode 2010 tot 2013 uitgevoerd. Het moment waarop de projecten worden uitgevoerd wordt mede bepaald door de bewoners. Bij de uitvoering worden de bewonerscommissie, scholen en Stichting Welzijn Veenendaal betrokken. De bouw van de MFA en gymzaal zal in 2010 en 2011 plaatsvinden.