Nieuw-Vlaamse Alliantie


Artsen en griepcommissaris: bondgenoten! (29/10/09)

Dokter Lemeye, voorzitter van het Belgisch artsensyndicaat BVAS, eist in Le Soir het ontslag van griepcommissaris Marc Van Ranst omdat hij twijfelt aan diens capaciteiten. N-VA senator Louis Ide en Kamerlid Flor Van Noppen vinden dit absoluut onterecht én ongehoord.

In Le Soir stelt dokter Lemeye dat Van Ranst zijn fouten en zijn chaotische beheer aan het maskeren is, door de fout af te schuiven op de dokters, die bericht en tegenbericht krijgen, een foute uitleg, of zelfs regelrechte leugens". De voorzitter van de BVAS vindt verder dat de houding van Van Ranst "twijfel opwekt over zijn capaciteiten om de gebeurtenissen in goede banen te leiden en het vertrouwen wegneemt dat het medische korps in hem kon hebben".

Ik vind dit er zwaar over, zegt Louis Ide. Ik ben zelf arts én griepcoördinator in een ziekenhuis en ga hoegenaamd niet akkoord met deze beweringen. België is bij de eerste landen in Europa die zo vroeg op grote schaal vaccineren. We moeten enkel Zweden voor laten gaan. Van Ranst is er ook in geslaagd Tamiflu (het medicijn tegen de griep) zoveel mogelijk achter de hand te houden, zodat er geen resistentie is en het middel vandaag nog steeds optimaal werkt voor patiënten die het echt nodig hebben. Vriend en vijand erkennen dat zijn communicatie top was. Mocht de communicatie van de BAM een Van Ranst gehalte gehad hebben, dan stond de Lange Wapper er al.

Dat er toch wat onvrede is, voornamelijk bij de huisartsen, valt niet te ontkennen. Maar wat we nu meemaken, is dan ook nooit gezien. Zelfs president Barack Obama zag zich al verplicht de medische noodtoestand af te kondigen in de Verenigde Staten.

Louis Ide: "De griepcommissaris moet de huisartsen wel naar waarde schatten. Zij zijn de vertrouwensmensen van de patiënten, en zij zullen degenen zijn die er al dan niet in slagen een (kwetsbare) bevolking gevaccineerd te krijgen. Als er dan misverstanden ontstaan, zoals bij de registratie van patiënten, roep ik op om pragmatisch te zijn. De registratie via het E-health platform is geen must. Het E-health heeft een veel grootser doel en ambieert geen eenrichtingsverkeer te zijn. Maar de registratie (vigilantie) op zich, is wel belangrijk als wetenschappelijke akte, op welke manier dan ook.

De uitspraken van Dokter Lemeye zijn voor Ide en Van Noppen niet meer dan een storm in een glas water. Ze roepen de sector dan ook op elkaar de hand te reiken. Aan de griepcommissaris vragen we zijn goede werk verder te zetten en zich te focussen op de beheersing van de pandemie. We vragen hem de artsensyndicaten als bondgenoot te zien. Aan de artsensyndicaten vragen we de commissaris wat krediet te geven en hun leden te ondersteunen. Reik elkaar toch de hand, in het belang van de bevolking, aldus Ide en Van Noppen.

Auteur:
Louis Ide, Senator N-VA
Flor Van Noppen, Kamerlid N-VA