Gemeente Soest

.

Gemeente bouwt voortvarend aan nieuwe `kiosk' Lange Duinen

29 oktober 2009

De gemeente Soest zet alles op alles om zo snel mogelijk een nieuwe kiosk aan de Foekenlaan gereed te hebben. Als alles meezit moet het nog in deze winterperiode mogelijk zijn om een pannenkoek te eten in de nieuwe kiosk.

De naam `Kiosk' is overigens vanaf dat moment meer een naam die herinnert aan een vervlogen tijdperk, dan een naam die de lading dekt: het nieuwe gebouw wordt een oergezellige blokhut.

De nieuwe kiosk vervangt de huidige kiosk en het toiletgebouwtje. Beiden voldoen niet aan de eisen van deze tijd en zijn duidelijk aan vervanging toe. Na de bouw van de nieuwe kiosk zal de oude kiosk dus worden afgebroken. Tot het zover is blijft het oude gebouwtje nog even staan.

De gemeente heeft gekozen voor houtstapelbouw (een `blokhut'), vanwege de landelijke uitstraling, die perfect past in een bos- en natuurgebied. Het hout voor de nieuwe kiosk is afkomstig uit Rusland en is gecertificeerd voor duurzaam bosbeheer.

Het was nog een hele klus om het hout vanuit Rusland naar de Foekenlaan te krijgen door alle douaneformaliteiten, maar dat is dan toch eindelijk gelukt: na een aantal dagen oponthoud aan de grens tussen Duitsland en Polen is het hout vrijgegeven en kunnen de werknemers weer aan de slag.

Het nieuwe onderkomen wordt gebouwd volgens een methode die al eeuwenlang in onder andere Scandinavië wordt gebruikt voor houtbouw: de houtstapelbouw. Dus wie eens een oud ambacht in de praktijk wil zien moet binnenkort een kijkje gaan nemen bij de bouw van de nieuwe `kiosk'.

De mensen die het werk uitvoeren zijn afkomstig uit Letland en zijn gespecialiseerd in deze oude bouwmethode. Hoewel er gebruik wordt gemaakt van een ambachtelijke, historische bouwmethode voldoet het gebouw overigens wel aan de milieueisen van tegenwoordig.

Als alles meezit zal het gebouw in de Kerstvakantie kunnen worden opgeleverd. Wanneer de officiële opening plaatsvindt is op dit moment nog niet bekend. Maar dat Soest er een aantrekkelijke locatie voor een aangekleed kopje koffie na een lange boswandeling bij krijgt, dat is zeker.