Gemeente Diemen


Inspraak gemeentelijk waterplan

In het waterplan "Diemen zet water op de kaart" heeft de gemeente Diemen samen met het waterschap Amstel, Gooi en Vecht de visie op het waterbeheer in Diemen tot in het jaar 2028 beschreven. Van 4 november tot 16 december 2009 ligt het waterplan ter inzage bij de balie van het gemeentehuis en kunt u een reactie indienen. U kunt het plan ook op de website van het waterschap raadplegen.
Bespreking in de raad
Op donderdag 12 november 2009 wordt het plan gepresenteerd en besproken in de informatieve gemeenteraad. U bent daarbij van harte welkom.

de Diem

Diemen zet water op de kaart
Diemen wordt letterlijk omringd door water. Binnen de gemeentegrenzen bevinden zich vier polders, landelijk en bebouwd. Daaromheen liggen het Amsterdam Rijnkanaal, De Diem en de Weespertrekvaart. Het waterbeheer in de polders is complex. In het nieuwe Gemeentelijk Waterplan Diemen staan goede afspraken over onderhoud en beheer. Maar ook de natuur en cultuur van het watergebied krijgen aandacht. Veel zaken rond het waterbeheer blijken goed op orde te zijn, maar er vallen ook verbeteringen door te voeren. De gemeente Diemen en het waterschap AGV hebben de handen ineen geslagen om diverse zaken te gaan verwezenlijken. Diemen moet daarbij de maatregelen slim inpassen in de ruimtelijke ontwikkelingen. Zoals de uitbreiding van de infrastructuur in het noorden, het nieuwbouwproject Plantage De Sniep in het centrum en de aanleg van het Bergwijkpark in het zuiden. Deze ontwikkelingen, plus de forse uitbreiding van rijkswegen in de omgeving, vormen echter ook kansen voor het Diemer water.

Natuurvriendelijk
Het gebied rond Diemen maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur. Ingrepen in deze gebieden mogen niet ten koste gaan van de aanwezige natuur. Mogelijkheden voor recreatief medegebruik van de natuur worden wel onderzocht. In het waterplan staan verschillende maatregelen om de natuur te versterken, zoals de aanleg van natuurvriendelijke oevers. Regelmatig baggeren versterkt het ecologisch potentieel van het water. Maar ook omwonenden kunnen hun steentje bijdragen. Ze kunnen optreden als beheerder van een natuurvriendelijke over. En de gemeente kan voorlichting geven over onkruidbeheer.

Belang van water
Water is niet slechts een drager van natuur, maar ook van cultuur. Het Waterplan Diemen onderstreept de geschiedenis van Diemen en de relatie met het water. De Weesper- en Muidertrekvaart speelden een grote rol in de economische ontwikkeling van het gebied. Diemen wil met dit waterplan zorgen dat water opnieuw een natuurlijk onderdeel wordt van de leefomgeving. Te denken valt aan het omgaan met klimaatveranderingen: bij extreme neerslag kan water tijdelijk op straat geborgen worden, als de straat hiervoor is ingericht. Het inrichten van waterspeelplekken en het geven van voorlichting op scholen maakt mensen bewust van de functies en het belang van water. Het waterplan geeft ook aandacht aan recreatiemogelijkheden rond het water, zoals de aanleg van steigers of een strandje.
---

Postadres:
Gemeente Diemen
Postbus 191
1110 AD
Diemen

Bezoekadres:
D.J. Den Hartoglaan 1
Tel.: (020) 314 46 44
Fax: (020) 314 46 35
E-mail: info@diemen.nl

---