MKB-Nederland

Minister wil taskforce mkb-kredieten

29 oktober 2009 Nieuws
Minister wil taskforce mkb-kredieten

Minister Van der Hoeven (CDA) van Economische Zaken wil met MKB-Nederland en VNO-NCW praten over de instelling van een zogenoemde taskforce kredietverstrekking. Dat heeft zij donderdag in de Tweede Kamer gezegd. De bewindsvrouw vindt dat er op het gebied van financiering van het midden- en kleinbedrijf meer moet gebeuren. Van der Hoeven is niet van plan om zo'n taskforce zelf in te stellen.

Het idee voor een `stevige' commissie die de kredietverlening door banken aan kleine bedrijven op gang moet brengen, is van de PvdA. Woordvoerster Pauline Smeets diende het plan woensdag in tijdens het Kamerdebat over de plannen van Economische Zaken voor 2010. Donderdag kreeg zij de steun van coalitiepartners CDA en ChristenUnie. De minister vindt het een sympathiek voorstel, vooral als er een "aansprekend boegbeeld" als voorzitter wordt gevonden.

MKB-Nederland vindt het eveneens een sympathiek idee, maar vraagt zich af of een dergelijke taskforce niet te laat komt. De kredietcrisis is immers uitgebroken in de zomer van 2008.

Het voorstel van CDA-woordvoerder Jan ten Hoopen om een speciaal mkb-kredietfonds op te richten met geld van pensioenfondsen kan ook rekenen op de sympathie van de minister. Het gaat haar echter te ver om nu al uit te spreken dat Economische Zaken garant staat voor de aflossing van te verstrekken leningen, een voorwaarde van de pensioenfondsen.

Hoewel vanuit de oppositie vooral de VVD harde kritiek had op Van der Hoeven en haar beleid, kwam de minister geen moment in de problemen. De Kamer stemt dinsdag 3 november over 29 moties, waarvan verreweg de meeste zullen worden verworpen.