VVD

transporteurs onaanvaardbaar.

VVD vindt optreden Alpenstaten tegen buitenlandse transporteurs onaanvaardbaar.

donderdag 29 oktober 2009, door Charlie Aptroot

De Alpenstaten, Zwitserland en Oostenrijk, gedragen zich steeds protectionistischer.

Het doorgaande verkeer (transitoverkeer) wordt in toenemende mate geweerd van de belangrijkste verkeersroute, zoals de A12 in Oostenrijk. Dat gebeurt door steeds meer goederengroepen voor doorgaand verkeer te verbieden, waardoor het een totaalverbod voor transitoverkeer wordt.

Een vervoerder uit het eigen land mag bij de ene grens deze goederen laden, wel over de hoofdwegen vervoeren en aan de andere grens afleveren.

Het is dus een protectionistische maatregel.

Veel vrachtautoâs van het buitenland nemen nu andere wegen, rijden om en hebben dus hogere kosten en belasten het milieu zwaarder, terwijl het argument voor de maatregelen het milieu is.

De Europese Commissie en de Nederlandse regering hebben het aanhangig gemaakt bij het Europese Hof van Justitie, maar dat duurt jaren.

VVD Kamerlid Charlie Aptroot: "Nederland moet nu hard optreden tegen Zwitserland en EU lid Oostenrijk. Dit gedrag is in strijd met het Europese vrij verkeer van goederen en de open markt. Hier wordt bewust de buitenlandse concurrentie tegengewerkt. Nederland moet elk mogelijk middel gebruiken."

Hij vervolgt; "Jaren geduldig wachten op het Europese Hof is niet acceptabel. Speel het keihard, treft deze landen met tegenmaatregelen als zij volharden, ontbiedt de ambassadeurs, misschien zelfs een actie deze landen te boycotten als vakantieland als zij onze vrachtsector weren."