Wageningen Universiteit en Researchcentrum



Persbericht 29 oktober 2009

Droogtetolerante cowpea kan gewasopbrengst verhogen in droog West Afrika

Zelfs de zeer droogtebestendige cowpea (een lange boon) overleeft steeds moeilijker in Sahellanden, waar klimaatverandering heeft geleid tot kortere en minder regelmatige regenseizoenen. Onderzoeker Eugene Agbicodo uit Benin, werkend op een Lukas Brader fellowship bij IITA en Wageningen Unversity, heeft genen van cowpea gelokaliseerd die bijdragen tot een verbeterde droogtetolerantie. Dit zal veredelaars en boeren helpen ook in de veranderde klimaatsomstandigheden gewassen te telen met hogere opbrengsten. Agbicodo is recent op dit onderzoek bij Wageningen University gepromoveerd.

Agbicodo deed in Nigeria in samenwerking met onderzoeksinstituut IITA proeven met een droogtegevoelig type cowpea, een droogtetolerant type en 130 nakomelingen van een kruising tussen die twee typen. Door het DNA te vergelijken tussen nakomelingen die het slecht deden en nakomelingen die het beter deden bij droogte, traceerde hij gebieden op het DNA waar de eigenschap voor droogtetolerantie gelokaliseerd is. Agbicodo constateerde ook dat planten waarvan het blad langzamer verouderde en waarbij de bladmondjes langer open bleven, een hogere opbrengst hadden van peulen en zaden.

In door droogte geteisterde gebieden met een arme bodem is cowpea vaak één van de weinige gewassen die in ieder geval nog iets opleveren. Daarnaast verbetert de plant de vruchtbaarheid van de grond, doordat deze uitstekend stikstof bindt. Een slechte oogst heeft dramatische gevolgen voor ruim 200 miljoen Afrikanen die de bonen eten en het loof aan hun vee voeren.

Cowpea is een traditioneel gewas dat door kleine boeren verbouwd wordt. Voor grote bedrijven is de teelt van cowpea economisch niet interessant. Gevolg is dat er nauwelijks onderzoek naar dit gewas gedaan is. Maar dat is aan het veranderen. Met subsidie van de Bill & Melinda Gates Foundation is via het Generation Challenge Program (GCP) het cowpea onderzoeksprogramma opgezet. Nauwe samenwerking tussen de onderzoekers van Wageningen University, IITA en medewerkers binnen het GCP-programma van de University of California Riverside USA heeft geresulteerd in lokalisatie van genen die de droogtetolerantie bevorderen in verschillende typen cowpea. Dit resultaat kan nu worden ingezet om cowpea ook in de toekomst te behouden als voedselbron in de droge gebieden van West Afrika.


---