Ingezonden persbericht


23 Oct 2009

"Jane Jacobs op de 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam"

De New Yorkse publiciste en activiste Jane Jacobs (1916-2006) is voor velen nog steeds een belangrijke inspiratiebron bij het denken over een open stad. De 4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR), Open City: Designing Coexistence, staat daarom van 29 oktober tot en met 1 november in het teken van Jane Jacobs. Op verschillende locaties in Rotterdam worden filmvertoningen, lezingen en een collegemarathon georganiseerd. In dezelfde week verschijnt de eerste Nederlandse vertaling van Jacobs' bekendste boek Death and Life of Great American Cities en de essaybundel 'De levende stad' over de hedendaagse betekenis van het gedachtegoed van Jacobs.

Open City Lezing: Roberta Brandes Gratz
Op donderdag 29 oktober geeft schrijfster en journaliste Roberta Brandes Gratz (VS), die een goede vriendin was van Jane Jacobs en vaak met haar samenwerkte, een lezing over het werk van Jacobs en de betekenis van haar opvattingen over de Open City voor de stad van tegenwoordig. Deze lezing maakt deel uit van het Open City Event Program van de 4e IABR i.s.m. het NAi.

7 x College over de betekenis van Jane Jacobs voor een levende stad Op vrijdag 30 oktober organiseert Trancity een dagvullende 'collegemarathon' in het NAi over de kernbegrippen in het werk van Jane Jacobs. Tijdens 7 colleges komen kernbegrippen in het werk van de beroemde stadsfilosoof en -socioloog aan bod, zoals diversiteit, functiemenging en de economie als basis. De colleges worden gegeven door Kees Christiaanse (curator 4e IABR), Gert-Jan Hospers (hoogleraar aan de Universteit Twente), Ivan Nio (onderzoeker stedelijke vraagstukken), Lia Karsten (UHD aan de Universiteit van Amsterdam), Arie Lengkeek (programmaleider bij AIR), Jos Gadet (stadsgeograaf), Joost Beunderman en Gert Urhahn (Urhahn Urban Design) en Simon Franke (Trancity). Aansluitend staat het wekelijkse Open Podium van de IABR in het teken van Jane Jacobs, onder leiding van Olof van de Wal van KEI kenniscentrum stedelijke vernieuwing.

Jacobs Voorleesmiddag over Dood en Leven van Grote Amerikaanse Steden Jane Jacobs schreef een van de meest invloedrijke boeken in de geschiedenis van de stadsplanning: Death and Life of Great American Cities. Tijdens de 4e IABR wordt, bijna 50 jaar na de publicatie van de eerste editie van dit boek, de eerste Nederlandse vertaling gepresenteerd door SUN architecture en Trancity. Op zondag 1 november lezen Nederlandse fans van Jane Jacobs hun favoriete fragment voor in Selexyz-boekhandel Donner in Rotterdam.

Fiets & Film
Tijdens de Jane Jacobs-week vertoont het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR) enkele films over het leven van Jane Jacobs en haar nalatenschap in de stedelijke vernieuwing. Onderdeel van het IABR-programma is een fietstocht met film op 31 oktober door Rotterdam Noord, een echte 'Jane Jacobs-wijk' met buurtwinkeltjes, ateliers, een gemeenschappelijke tuin en gezelligheid op straat. Fietsers ontmoeten de bewoners van deze buurt en bezoeken het Rotabs Style Center voor de vertoning van de films 'Urban Goddess: Jane Jacobs Reconsidered' (Sharon Bliss, 2008) en 'New York, the City and the World' (Ric Burns, 1999).

4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam
De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) is een internationale biënnale gericht op stedelijk onderzoek en opgericht in 2001 in de overtuiging dat architectuur van publiek belang is. Het is een internationaal evenement met tentoonstellingen, conferenties, lezingen, debatten, theater en filmvertoningen gewijd aan thema's op het gebied van architectuur en stedenbouw. De 4e editie van de IABR vindt plaats van 24 september 2009 tot 10 januari 2010 in Rotterdam, en deze keer ook in Amsterdam. Centrale locatie van de 4e IABR is het NAi. Het thema is Open City: Designing Coexistence en curator is de Nederlandse architect en urbanist Kees Christiaanse, partner en oprichter van KCAP Rotterdam en als hoogleraar verbonden aan de ETH Zürich. Directeur van de IABR is George Brugmans.

De Jane Jacobs-week wordt georganiseerd door: de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR), het Architectuur Film Festival Rotterdam (AFFR), het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), Trancity, Uitgeverij SUN architecture. Kijk ook op www.janejacobs.nl

Noot aan de redactie

Voor meer informatie over de 4e IABR, persafspraken en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Eveline van Engelen of Xandra Nibbeling, tel. +31 (0)10 206 00 33, e-mail: pers@iabr.nl. Kijk voor informatie ook op de website www.iabr.nl.

International Architecture Biennale Rotterdam Postal address PO Box 1019 3000 BA Rotterdam, NL t. + 31 10 2060033 f. + 31 10 4364335 info@iabr.nl Visiting address Westersingel 52 NL-3014 GV Rotterdam sign out follow us www.iabr.nl