Vrije Universiteit Amsterdam

Publieke geestelijke gezondheid: analyse en synthese


* Startdatum: 29-10-2009


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: Publieke geestelijke gezondheid: analyse en synthese


* Spreker: prof.dr. H.F.E. Smit


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Oratie

Depressie, drankproblemen en angststoornissen, de kans is groot dat we iemand kennen die hiermee te kampen heeft. Deze stoornissen zijn dan ook echte volksziekten. Dit zegt Filip Smit in zijn oratie `Publieke Geestelijke Gezondheid: Analyse en Synthese'.
Grote aantallen mensen hebben er last van. De kwaliteit van hun leven is een stuk minder dan van mensen zonder deze problemen. Deze stoornissen kosten de Nederlandse samenleving veel geld.

Het zijn daarom stoornissen die in het vizier staan van de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Hoewel de Nederlandse ggz gerekend mag worden tot een van de beste ter wereld is er ruimte voor verbetering. Diverse studies laten zien dat preventie van zulke stoornissen een belangrijke aanvulling kan zijn op behandeling. Maar er zijn meer puzzelstukken. Mensen met een depressie vallen na herstel vaak weer terug, en krijgen een nieuwe depressie. Biedt terugvalpreventie een kans om de volksgezondheid te verbeteren? Worden beschikbare interventies op voldoende schaal aangeboden? Worden zij geaccepteerd door de beoogde zorggebruikers? En vinden zorgfinanciers de geboden zorg betaalbaar? Dit zijn vragen waarop Smit een antwoord geeft.

Het is moeilijk alle eisen die we aan de ggz stellen te vertalen in een optimaal zorgsysteem, maar we kunnen niet om de belangrijke vraag heen hoe we de zorg zo effectief mogelijk kunnen maken - rekening houdend met de capaciteit van zorgaanbieders, de voorkeuren van zorggebruikers, en de betaalbaarheid door zorgfinanciers. Dat vraagt niet alleen om onderzoek, maar ook om synthese van de inzichten uit dat onderzoek.

Met het bijzonder hoogleraarschap van Filip Smit aan het interfacultaire EMGO instituut for Health and Care Research van het VU Medisch Centrum wil het Trimbos-instituut (Netherlands Institute of Mental Health and Addiction) gericht bijdragen.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam