Ingezonden persbericht


Lector en klinisch chemicus Piet Bartels zoekt nieuwe methoden voor kwaliteitsverbetering

"De zorg moet blijvend beter"

Op donderdag 29 oktober wordt Piet Bartels als lector van Hogeschool INHolland geïnstalleerd in het DSB Stadion te Alkmaar. Dr. Bartels is sinds oktober 2008 benoemd als deeltijdlector van de Hogeschool voor het lectoraat Kwaliteit en Innovatie in de Gezondheidszorg. Nu, een jaar later, spreekt Bartels zijn lectorale rede uit in het voetbalstadion. Hij is naast zijn lectorschap klinisch chemicus en hoofd van het laboratorium voor klinische chemie, hematologie en immunologie van het Medisch Centrum Alkmaar. Hij is al vele jaren actief op het terrein van kwaliteitsverbetering in de zorg.

"Kwaliteit en innovatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden" aldus Bartels. Zijn lectorale rede heeft de titel Kwaliteit en Innovatie: de kunst van het winnen. "De gangbare systemen op het terrein van kwaliteitsbeleid zijn tot nu toe eerder bureaucratisch van aard dan inspirerend en motiverend" zegt Bartels. De toename van de marktwerking en dynamiek in de zorg vraagt om snellere innovatie met minder hinder van bureaucratische regels over kwaliteitsbeheer."

"Innovatieprocessen in de non profit sector kenmerken zich te vaak door lange ontwikkel- en implementatietrajecten. Vertragingen hebben ongewenste consequenties voor de kwaliteit van zorg. Vanzelfsprekend is de gang van zaken niet bevorderlijk voor de motivatie van professionals in de zorg, het innovatievermogen en versterking van de concurrentiepositie." Bartels benadrukt: "Wat het belangrijkste is, is inspirerend leiderschap, met oog voor de aanwending van talenten van professionals en daarnaast een gezond werkklimaat met faciliteiten voor ontplooiing van medewerkers."

De installatie van Bartels volgt op een symposium waarin het onderwerp winnen centraal staat. Sprekers als Toon Gerbrands, algemeen directeur van AZ, Huub Stroeks van SenZor, René Peters van NIAZ, de heer van den Broek, Raad van Bestuur MCA en Marij Urlings van School of Health INHolland geven een presentatie.

Studenten en docenten vanuit het HBO-onderwijs participeren actief in het lectoraat. Bundeling van expertise biedt een unieke kans voor INHolland en MCA om bij te dragen aan de ontwikkeling van nieuwe methoden voor kwaliteitsverbetering en om een win-winsituatie te realiseren.

In de kerngroep voor onderwijsprogrammaontwikkeling en -uitvoering participeren Mart Stel vanuit School of Health INHolland, Pieter Kievit vanuit Foreest Medical School MCA, en Marianne Schoorl en Jeanette Oomes vanuit het Laboratorium voor KCHI in het MCA. Als hoofd van het Laboratorium KCHI zet Bartels zich al meer dan twintig jaar in om verschillende kwaliteitssystemen in het Laboratorium KCHI te implementeren en daarmee een impuls te leveren aan een ziekenhuisbrede aanpak van kwaliteitsbeleid. Op het gebied van kwaliteit behoort het Laboratorium KCHI tot de koplopers in Nederland.

////////////// einde persbericht ////////////////

Noot voor redacties (