Ingezonden persbericht


PERSBERICHT dinsdag 27 oktober 2009

HRe-ketel bijna klaar voor de markt

Stichting Slim met Gas organiseert micro-WKK-dag

De HRe-ketel, de nieuwe stroomleverende verwarmingsketel voor woningen, is vrijwel klaar voor de markt. De ketel staat voor energiebesparing en CO2-emissiereductie. De eerste toestellen zullen naar verwachting in het voorjaar van 2010 beschikbaar zijn voor de consument. Aan de vooravond van de marktintroductie organiseert de stichting Slim met Gas de 3e nationale micro- WKK-dag. Fabrikanten, installateurs en marktpartijen wisselen hier de laatste informatie uit.

CV-fabrikanten werken al geruime tijd aan de ontwikkeling van micro-warmtekrachtkoppeling (WKK), de gelijktijdige opwekking van warmte en elektriciteit. Het resultaat van die ontwikkeling is de HRe-ketel. De eerste toestellen worden binnen afzienbare tijd op de markt verwacht. Stichting Slim met Gas noemt zelf voorjaar 2010 als moment van marktintroductie. De 3e nationale micro-WKK-dag, op donderdag 29 oktober in het Beatrix Theater Utrecht, verschaft installateurs, adviseurs en marktpartijen alle informatie.

Fabrikanten, installateurs, marktpartijen
Sprekers op het congres zijn onder meer Hans van der Vlist, secretaris-generaal van het ministerie van VROM, Jeppe Machielsen (CFO Eneco), Peter den Biesen (Directeur Essent Retail Services & HortiMaX) en Vincent Dijk (Directeur Value Added Services Nuon). Verder komen vier ketelfabrikanten aan het woord die allemaal binnen afzienbare tijd met de nieuwe technologie op de markt komen. Installatiebedrijven bespreken de eerste installatie-ervaringen en marktpartijen komen aan het woord over de bevindingen en verwachtingen van gebruikers.

Over de HRe-ketel
In de afgelopen jaren hebben ketelfabrikanten met ondersteuning van de energiebedrijven Eneco, Essent, Nuon en GasTerra de HRe-ketel ontwikkeld en vervolmaakt. Intussen is de betrouwbaarheid van de technologie bewezen en nadert de ketel de marktfase. Een doorsnee huishouden kan met de HRe-ketel 15 tot 20% besparen op zijn energiekosten. Ook levert de ketel een forse reductie van de CO2-uitstoot: tot zo'n 1000 kilo per jaar per ketel.

Slim met Gas
De 3e nationale micro-WKK-dag is een evenement van de stichting Slim met Gas, een samenwerkingsverband van Eneco, Essent, Nuon en GasTerra. De stichting ijvert voor de ontwikkeling van efficiënte gastoepassingen die een significante bijdrage leveren aan de reductie van de CO2-uitstoot (www.slimmetgas.nl).

Noot voor de redactie (