Raad van State


donderdag 29 oktober 2009
10.00 uur
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van de bestemmingsplannen 'Meulenspie-Valkenstraat', 'Bouverijen-Woonakker' en 'Waterdonken-Waterakkers' van de gemeente Breda. De plannen maken woningbouw mogelijk op VINEX-locaties aan de rand van Teteringen. Verder maakt het onder meer de uitbreiding van een bedrijventerrein mogelijk. Een aantal inwoners van Teteringen, verschillende bedrijven en de Natuur- en Milieu Vereniging Teteringen zijn het niet eens met de bestemmingsplannen en komen tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De omwonenden vrezen onder meer voor aantasting van hun privacy doordat de woningen dichtbij hun eigen woningen mogen worden gebouwd. Verder neemt volgens hen het doorgaande verkeer in Teteringen toe. Ook zijn zij bang voor verkeersoverlast als gevolg van sluipverkeer. De bedrijven zijn het er niet mee eens dat hun bedrijventerrein grotendeels niet in het bestemmingsplan 'Bouverijen-Woonakker' is opgenomen. Zij vinden dat het huidige gebruik van het bedrijventerrein in het plan vastgelegd had moeten worden. Ook vinden zij dat de woningen op minimaal 100 meter afstand van hun bedrijven moeten worden gebouwd. Verder geeft het zogenoemde milieueffectrapport geen goed beeld van de gevolgen voor het milieu in de omgeving, aldus de bedrijven. De Natuur- en Milieu Vereniging Teteringen vreest met name voor de gevolgen voor de waterhuishouding in het gebied ten zuidwesten van de kern Teteringen. Daar heeft het bestemmingsplan 'Waterdonken-Waterakkers' betrekking op. (zaaknummer 200805309/1, 200805564/1 en 200805667/1)

10.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan de gemeentelijke havendienst van Den Helder voor een kade aan het Nieuwe Diep. Op de kade worden afvalstoffen op- en overgeslagen. Aan de vergunning zijn voorwaarden verbonden met betrekking tot het accepteren van deze afvalstoffen. Het college van burgemeester en wethouders van Den Helder is het niet eens met deze voorwaarden. Volgens het gemeentebestuur faciliteert de havendienst slechts de kade, maar verwerkt hij daar geen afvalstoffen. Dat doen de bedrijven die gebruik maken van de kade. De voorwaarden zijn dus niet nodig, als het gemeentebestuur. Daarom is hij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de Raad van State de voorwaarden voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200907469/1)

10.00 uur

Zitting over de ontheffing die de minister van LNV heeft verleend voor de bouw van een beweegbare (fiets)brug over de Vlij in Dordrecht. Het gaat om een ontheffing van een aantal verbodsbepalingen in de Flora- en Faunawet. De ontheffing maakt het onder meer mogelijk de modderkruiper (vis), rivierrombout (libelle) en het ruige klokje (bloem) te verstoren. De stichting Het Wantij vreest dat het bestaan van met name de rivierrombout in het gebied in gevaar komt. Volgens de stichting had de minister dan ook meer onderzoek moeten doen naar de mogelijk gevolgen voor de populatie in het gebied. De rechtbank in Haarlem heeft in maart 2009 een eerder beroep van de stichting gedeeltelijk gegrond verklaard. Volgens de rechtbank is de ontheffing voor het verstoren van de rivierrombout in strijd met de zogenoemde Habitatrichtlijn. De stichting komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, omdat zij vindt dat de rechtbank de gehele ontheffing had moeten vernietigen. De zitting gaat ook over de weigering door de minister om maatregelen te treffen tegen de verstoring van de dieren en planten. De stichting Het Wantij had om de maatregelen verzocht. Volgens haar had de minister maatregelen moeten treffen, omdat de ontheffing ten onrechte is verleend. Bovendien vreest de stichting dat ook bevers en vleermuizen in het gebied worden verstoord. Daar is geen ontheffing voor verleend, aldus de stichting. Zij wil dat de minister de situatie in de oude stand hersteld. (zaaknummer 200903371/1)

11.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft opgelegd aan een scheepsbouw- en constructiewerkplaats aan de Havenstraat in Hardinxveld-Giessendam. Het provinciebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat het bedrijf ook werkzaamheden verricht op een ander terrein, vlakbij de gemeentehaven. Het bedrijf moet volgens het provinciebestuur voor die activiteiten een milieuvergunning hebben. Het bedrijf vindt de dwangsom niet terecht. Volgens hem overtreedt hij de regels niet door dat terrein af en toe te huren. (zaaknummer 200907088/1)

13.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Goes heeft verleend voor een zorgcomplex aan de Rommerswalestraat in Goes. In het zorgcomplex komen 64 verstandelijk gehandi¬capten te wonen. Een omwonende is het niet eens met de vergunning en is daartegen in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de vrouw neemt de verkeersdruk in de buurt toe en zijn er te weinig parkeerplaatsen. Ook vindt zij het complex te groot worden. In afwachting van de behandeling van het beroep verzoekt zij de Raad van State de vergunning voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200907495/2)

14.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan 'Koningshoeven' van de gemeente Veldhoven. Het plan maakt een villawijk mogelijk op de plek van het oude schoolgebouw van het Sondervick College. Het gaat om 20 vrijstaande woningen rond een brink en 18 vrijstaande en halfvrijstaande woningen aan een laantje. De woningen komen te liggen in een bosrijk gebied. Een groot aantal omwonenden is het niet eens met het bestemmingsplan en komt tegen de goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden de weg die de villawijk ontsluit niet passen in een landelijke omgeving. Ook zijn zij bang voor verkeersoverlast. Verder had volgens hen een geluidsonderzoek moeten worden uitgevoerd, omdat het niet zeker is dat in die wijk een 30 km/uur-zone wordt ingesteld. Een echtpaar uit Veldhoven vindt verder nog dat de villawijk in strijd is met provinciaal en gemeentelijk beleid vanwege de landelijke ligging. (zaaknummer 200900853/1)