Korps Landelijke Politiediensten

Extra controle op stilstaande vrachtauto

Parkerendevrachtautos
Driebergen, 29-10-2009 o De Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten gaat mede op aangeven van de wegbeheerder Rijkswaterstaat extra aandacht besteden aan vrachtautos die stilstaan op vluchtstroken.

Met ingang van maandag 2 november 2009 zullen chauffeurs die zonder noodzaak stilstaan worden bekeurd en als er sprake is van verkeersgevaarlijk gedrag wordt de vrachtauto weggesleept.

Europese Verordening
Er staan steeds meer vrachtautos stil op de vluchtstroken, waarbij de de A1, A12 en A67 in negatieve zin opvallen. Dit fenomeen is vermoedelijk te wijten aan de invoering van de Europese Verordening van 3 mei 2007 waarin de rij- en rusttijden zijn geregeld. De verordening staat aan opsporingsinstanties toe om over een periode van 28 dagen voorafgaande aan de controle terug te kijken op de naleving van deze verordening. Een overtreding in Nederland kan 27 dagen later in Griekenland worden beboet. De boetebedragen kunnen oplopen tot ver over de 1000 euro.

Gevaar en overlast
Deze wetenschap en de komst van de digitale tachograaf, die de chauffeur waarschuwt wanneer deze moet gaan rusten, leidt er toe dat vooral buitenlandse chauffeurs te pas en te onpas hun voertuig(combinatie) op de vluchtstrook tot stilstand brengen. Dit gedrag brengt de nodige gevaren en overlast met zich mee.

Sleepkosten
Het zonder noodzaak stilstaan op de vluchtstrook kost 150 euro. De sleepkosten zullen op de eigenaar worden verhaald, waarbij het retentierecht wordt toegepast.