Ministerie van Defensie

Missie in Afrika zit er op voor genie

29 oktober 2009, 9.00 uur

De bouwmissie van het 39 militairen tellende geniedetachement, dat sinds 9 september naar Burundi was uitgezonden, zit er op. Behalve een klein groepje dat nog voor de afwikkeling van de uitzending zorgt, is de eenheid vanmorgen geland op de luchthaven van Brussel. Daar werden de mannen en twee vrouwen verwelkomd door de commandant Operationele Ondersteuning Commando Land, brigadegeneraal Jan Broeks en een delegatie van het regiment genietroepen. Het voltallige geniedetachement `Task Force Burundi Engineers' hier nog op Base Sambi waar ze twee maanden vertoefden. (foto: Peter van Bastelaar - AVDD)

Het detachement, voornamelijk gevormd door leden van het 101 Geniebataljon van de Prinses Margrietkazerne in Wezep, heeft in de Burundese hoofdstad Bujumbura gebouwen neergezet voor het leger en de politie. Het draaide daarbij vooral om informatie-uitwisseling met Burundese collega's op het gebied van bouwtechnieken. Waar de Nederlanders leerden te improviseren, keken de Afrikanen regelmatig met open mond naar het bouwproces volgens Hollandse inzichten.

De militairen uit Wezep hopen dat de opgedane kennis de Burundezen goed van pas komt. Als vorm van opleidingsplan hadden de genisten uit Wezep immers de oplevering van tien panden in gedachten, maar dat bleek te ambitieus. Voor de afbouw van zowel de vijf onderkomens op de politiepost Kanyosha als de vijf op Legerkamp Muha zullen de Afrikanen dus zelf moeten zorgen. Dat gaat volgens de Burundese minister van Defensie luitenant-generaal Germain Niyoyankana zeker lukken. Hij heeft het persoonlijk beloofd.

Begin deze maand bij de bouw van vijf panden voor de politiepost Kanyosha. (foto: Peter van Bastelaar - AVDD)