Gemeente Utrecht


INGEKOMEN 29 OKTOBER 2009

1


Mondelinge vragen GroenLinks 29 oktober 2009
verandering postcodes Klifrakplantsoen 1 en 3 en 2 t/m 30


Komt een man bij de bank. Hij woont al 10 jaar met veel plezier in zijn huidige koopwoning in kern De Meern. Hij wil zijn hypotheek verlengen, blijkt dat zijn adres niet bestaat.

Voorzitter,
Op 1 januari 2001 zijn de dorpen Vleuten en de Meern onderdeel geworden van de gemeente Utrecht. Per raadsvoorstel is op 2 januari 2001 besloten dat deze kernen hun eigen postcode zullen behouden. Daarmee de grenzen respecterend die in 1995 zijn vastgelegd.

Echter, sinds september van dit jaar viel het de bewoners op dat brieven en pakketten hen niet bereikten of te laat werden bezorgd. Navraag bij de gemeente leerde dat de postcode per 1 september 2009 stilzwijgend is veranderd naar een Utrechtse postcode. Van 3454 JT De Meern naar 3544 RE en 3544 RA te Utrecht. Van deze wijziging zijn de bewoners niet op de hoogte gesteld.

Na lang op en neer bellen met de Gemeente (het hele verhaal zullen we u besparen) kregen de bewoners op 8 oktober jongste leden een brief waarin de gemeente aangeeft een 'administratieve correctie' te hebben doorgevoerd, en de verantwoordelijkheid voor deze postcode wijziging bij de TNT legt. Merkwaardig, omdat de gemeente alleen bij gemeentelijke herindelingen per raadsbesluit een adres of postcode kan wijzigen, volgens de wet BAG. Deze wet is een van de ingrediënten om de publieksdienstverlening te verbeteren.
De bewoners hebben de gemeente gevraagd de ontstane situatie te wijzigen en de oude postcode weer te herstellen. De gemeente heeft hierop aan gegeven eerst juridisch advies in te winnen.

Dat leidt bij GroenLinks tot de volgende vragen:

1. Is het college op de hoogte van deze postcode wijziging?

2. Is het college het met GroenLinks eens dat deze wijziging niet rechtsgeldig is omdat er geen raadsvoorstel aan ten grondslag ligt?

3. In de ontstane situatie worden de twee postcodes naast elkaar gebruikt. Gaat het college deze fout, waar bewoners dagelijks hinder van ondervinden, herstellen?

4. En zo nee, welke argumenten heeft u om dit standpunt te onderbouwen?


---- --