Gemeente Delft

Inspecteur openbare ruimte in elke wijk

Elke Delftse wijk krijgt een eigen inspecteur voor de openbare ruimte. Dit na positieve ervaringen in Tanthof, waar in januari een wijkinspecteur is aangesteld. Buitenhof en Binnenstad hebben inmiddels ook al inspecteurs.

Wethouder Anne Koning is blij met deze ontwikkeling: 'In Tanthof bewijst de inspecteur openbare ruimte dagelijks zijn meerwaarde. Het is voor iedereen prettig een vast aanspreekpunt te hebben, iemand die zowel het gezicht als de vraagbaak is voor alles wat te maken heeft met de leefbaarheid in de wijk en problemen snel signaleert en oplost. De reacties uit Tanthof zijn enthousiast. We gaan daarom in alle wijken zo werken.'

De wijkinspecteurs zijn gesprekspartner voor alle organisaties die in een wijk actief zijn, zoals politie, stadsbeheer, woningcorporaties en de wijkcoördinator en kan daardoor goed beoordelen hoe 'handhaving en toezicht' het beste kan worden ingezet.

Hoewel de inspecteurs zelf handhavend kunnen optreden beschouwen ze communiceren als hun sterkste middel. Ze gaan met mensen in gesprek als regels worden overtreden, kunnen bewoners en ondernemers wegwijs maken op het gebied van vergunningen en ontheffingen.

In Tanthof heeft de inspecteur tot nu toe veel aandacht besteed aan afvalproblematiek (foutief aangeboden afval en illegaal storten van grofvuil), hondenoverlast, parkeeroverlast en het laten verwijderen van fietswrakken. En samen met de politie ook aan jeugdoverlast. Omdat in Tanthof-West op sommige plekken veelvuldig in de berm werd geparkeerd heeft de inspecteur de aanleg van extra parkeervakken bewerkstelligd.

Behalve in Tanthof, Buitenhof en Binnenstad zal de gemeente in de komende maanden ook in de andere wijken inspecteurs aanstellen. Naar verwachting zijn rond de jaarwisseling alle wijken voorzien.

Noot voor de redactie (