Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Jeugdzorg kan beter én eenvoudiger

Jeugdzorg moet als één geheel worden aangeboden door organisaties uit de provinciale jeugdzorg, jeugd-GGZ (geestelijke gezondheidszorg) en jeugd-LVG (licht verstandelijk gehandicaptenzorg). Ook wordt de indicatiestelling door Bureau Jeugdzorg vereenvoudigd en moet het geld voor de totale jeugdzorg voortaan uit één koker komen. Dat staat te lezen in het visiedocument 'Naar Integrale Jeugdzorg' dat MOgroep Jeugdzorg samen met zijn leden Jeugd & Opvoedhulp (jeugdzorgaanbieders) en Bureaus Jeugdzorg heeft ontwikkeld.

Integraal
In de praktijk hebben jongeren vaak hulp nodig vanuit verschillende disciplines: jeugdzorg, jeugd-GGZ en jeugd-LVG. Kinderen en jongeren moeten niet doorverwezen worden van koker naar koker, maar één vloeiend behandeltraject ontvangen dwars door de verschillende disciplines heen, op basis van één integraal behandelplan. Om samenwerking tussen de sectoren te bevorderen is ontkokering van de financiering nodig. MOgroep Jeugdzorg pleit voor één financieringskader voor de totale jeugdzorg, dus bijvoorbeeld ook voor de Centra voor Jeugd en Gezin. Zo wordt voorkomen dat de financiële consequentie van noodzakelijke zorg wordt doorgeschoven naar een andere organisatie. Bovendien ontstaat er zo een positieve prikkel voor het inzetten op vroeginterventie.

Bureau Jeugdzorg
Bureau Jeugdzorg richt in de visie van de branche jeugdzorg alleen nog op kinderen met ernstige opvoed- en opgroeiproblemen waarbij het gezin niet in staat is zelfstandig zorg te zoeken ('niet kunnen') of zorgmijdend gedrag vertoont ('niet willen'). Deze groep krijgt een vereenvoudigd indicatiebesluit met alleen behandeldoelen. Voor de groep kinderen met minder zware problemen is de gang langs Bureau Jeugdzorg niet nodig. Zij worden rechtstreek door gemeentelijke voorzieningen doorverwezen naar het integrale jeugdzorgaanbod.

Ingrijpend
Het mag duidelijk zijn dat MOgroep Jeugdzorg een aantal ingrijpende wijzigingen voorstelt. Het bestaande stelsel wordt echter niet bij voorbaat overboord gegooid. Goede elementen zijn behouden en waar mogelijk aangescherpt en vereenvoudigd. Door het behoud van deze elementen gaan gedane investeringen en verbeteringen niet verloren.

MOgroep Jeugdzorg is de brancheorganisatie voor vijftien Bureaus Jeugdzorg, drie Landelijk Werkende (Gezins)voogdij-instellingen, 58 organisaties voor Jeugd & Opvoedhulp en zeven Justitiële Jeugdinrichtingen. Zij brengt samenhang in de belangenbehartiging en profilering van de branche, investeert in goede arbeidsverhoudingen en ondersteunt de ondernemers bij hun verantwoordelijkheid voor de ontwikkeling van de kwaliteit van de dienstverlening.

Zie voor het visiedocument 'Naar integrale jeugdzorg' de bijlage van dit persbericht. (opvragen bij afzender)



Ingezonden persbericht