Oranjewoud


Jong Woonbron winnaar De Uitdaging 2009 - Werk aan de wijk

Heerenveen, 28 oktober 2009 - Met het idee 'ID-card voor dorpen' heeft Jong Woonbron de ideeëncontest De Uitdaging 2009 voor een leefbare wijk gewonnen. Uit vier innovatieve en niet-alledaagse genomineerde ideeën is Jong Woonbron door de jury unaniem als winnaar gekozen. Juist met dit idee komt er beweging in de discussie rondom krimp in Nederlandse dorpen. Hiermee verdiende Woonbron de overwinning. De innovatieprijs werd door John Zegwaard, directeur Oranjewoud, tijdens De Finale in Den Haag overhandigd.

Het innovatieve idee van de 'ID-card voor dorpen' brengt de dorpsidentiteit in kaart en biedt onderbouwing bij vernieuwingsprocessen. "Leefgemeenschappen zullen in de toekomst gaan krimpen, dit betekent dat voorzieningen draagvlak verliezen en verdwijnen," vertelt Mirjam Pronk van Jong Woonbron tijdens de presentatie. "Juist met de 'ID-card' kan een dorp uiting geven aan hun unieke 'merk'. We willen beginnen bij de scholen, zij zijn de toekomst."

Teamgenoot Aschelina van de Graaf is erg blij met de prijs: "Super! Het is fijn om te horen dat de discussie leeft. Met de prijs van 2009 euro gaan we een startdebat over krimp organiseren met YURPS, de young professionals in stedelijke vernieuwing. Ook zijn we erg blij met het toegezegde commitment van VROM en Oranjewoud."

De wedstrijd is een initiatief van Advies- en Ingenieursbureau Oranjewoud in samenwerking met onder andere het ministerie van VROM, het overheidsmagazine re.Public en trainings- en adviesbureau Spirit Group.