Gemeente Utrecht


Mondelinge vragen van mevrouw G.A. Oskam:

Wanneer geven de Schalm een toekomst?

De Schalm is een zelfstandige, private, stichting dat een zeer druk bezocht en benut pand kent in het centrum van De Meern. De activiteiten zijn zeer divers, van jazzbalet tot informatiemarkten voor senioren, van jongerendisco's tot kindercarnaval. Sinds de herindeling van Vleuten-de Meern met Utrecht kent de De Schalm het probleem dat de gemeente Utrecht de subsidierelatie via de wijkwelzijnsorganisatie laat lopen. Via tussenkomst van toenmalig wethouder Gispen in 2004, mede n.a.v. een advies van de wijkraad Vleuten-de Meern, is bepaald dat De Schalm een gelijkwaardige subsidiepositie kent met de wijkwelzijnsorganisties. Helaas is de praktijk weerbarstiger en moesten er noodverbanden aangelegd worden in 2005 en 2007. In 2007 n.a.v. mondelinge vragen van D66.

Opnieuw kent de subsidierelatie tussen de gemeente Utrecht en De Schalm problemen. Het blijft ingewikkeld blijkbaar om de subsidierelatie niet direct tussen de gemeente en De Schalm te laten bestaan, maar moet een gedeelte altijd via de WWO.

Dit leidt D66 tot de volgende vragen:
1. Bent u het met D66 eens dat De Schalm een zéér waardevolle plek heeft in het buurthuiswerk in De Meern en dat De Schalm dus moet blijven bestaan?
2. Waarom blijft de subsidierelatie met De Schalm (en andere particuliere buurthuizen als Eigen Haard) problemen opleveren?
3. Bent u bereid om met het bestuur van De Schalm op korte termijn te spreken over een definitieve oplossing?


---- --