Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 29-10-2009

Televisie
EÉNVANDAAG
Uitzending donderdag 29 oktober
Nederland 1 - 18.15 uur

ONDERZOEK EENVANDAAG: BALKENENDE MAG NIET VERTREKKEN NAAR EUROPA

Na vertrek verkiezingen
Premier Balkenende mag niet tussentijds vertrekken om voorzitter van de Europese Raad te worden. Hij moet gewoon de kabinetsperiode afmaken. Dat vindt een ruime meerderheid (59 procent) van de deelnemers aan een onderzoek van EENVANDAAG. Aan het onderzoek deden 23.000 mensen mee. Tweederde (67 procent) gelooft Balkenende niet als hij zegt dat hij geen kandidaat is.

Maxime Verhagen moet de nieuwe premier worden als Balkenende nu naar Europa zou vertrekken. Een op de drie deelnemers ziet in hem de nieuwe CDA-leider van het kabinet. Andere namen die genoemd worden zijn die van minister Eurlings en minister Van der Hoeven. Onder de CDA-achterban ligt Verhagen extra goed: de helft van de CDA-stemmers kiest voor hem.

Veel mensen hebben liever wat meer invloed op de nieuwe premier. Tweederde wil het liefst verkiezingen als Balkenende een andere baan krijgt.

De helft van de ondervraagden (46 procent) denkt dat Balkenende een serieuze kans maakt om voorzitter van de Europese Raad te worden.

Over het onderzoek
Het onderzoek is gehouden onder 23.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. De uitslag is gecorrigeerd voor leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur.

De volledige uitslag is te vinden op www.eenvandaag.nl.