Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 oktober 2009

Vragen van het lid Kalma (PvdA) aan de Minister van Financiën en de Staatssecretaris van Economische Zaken

over Royal Bank of Scotland


1. In hoeverre hebt u in de dialoog met Royal Bank of Scotland (RBS) over het door haar gevoerde MVO-beleid een eigen positie ingenomen met als doel het MVO-beleid van RBS te verbeteren, zoals in mei jl. toegezegd aan het lid Slob? Zo ja, waarom spreekt de brief van RBS dan slechts over een verzoek tot informatie vanuit uw ministerie? Welke positie heeft u ingenomen tijdens dit gesprek met betrekking tot mogelijke verbeteringen van het MVO-beleid van RBS? Is RBS daaraan tegemoet gekomen? {1}


2. Deelt u de mening dat uw ministerie als gevolg van het gesloten contract betreffende het huisbankierschap één van de stakeholders van RBS is? Zo ja, wat zijn uw verwachtingen van het MVO-beleid van RBS in de toekomst en op welke manier wordt aan een structurele dialoog vorm gegeven - te meer waar RBS hieraan waarde zegt te hechten{2} , en u ook zelf de rol van stakeholders sterk hebt benadrukt?{3} Zo nee, waarom niet?


3. Betrekt u in de dialoog over het MVO-beleid van RBS ook relevante maatschappelijke organisaties zoals de opstellers van het rapport 'Royal Bank of Sustainability'? Met welke organisaties bent u in gesprek gegaan en is dit een structureel of incidenteel contact? Zo nee, waarom niet?


4. Gaat u RBS vragen naar het ambitieniveau van de bank m.b.t. MVO in de komende periode? Hebt u een ondergrens voor ogen m.b.t. wat u van RBS verwacht? Bent u bereid om jaarlijks verslag te doen van het overleg over MVO met RBS?

{1} Brief Royal Bank of Scotland, 21 oktober 2009

2 'We are committed to consulting with our stakeholders regularly to ensure that we are meeting their expectations {...}.' Brief RBS 21 oktober 2009, p. 1.

3 Antwoorden op de vragen van de leden Kalma en Tang, 3 september 2009, nr. 3720.