Gemeente Soest

.

De gemeenteraad heeft vergaderd

05 november 2009

Op donderdag 29 oktober heeft de gemeenteraad vergaderd. Hieronder vindt u een verslag van deze bijeenkomst om u op de hoogte te houden van wat er behandeld is.

Vragen aan het College van B en W

Vragen van GGS inzake de plannen in het Smitsveen

De fractie van GGS heeft vragen gesteld over de wijze van het betrekken van bewoners van Smitsveen bij de plannen voor de wijk. De fractie geeft aan dat de bewoners bij de vorige uitwerking te weinig zijn betrokken. Wethouder Middelkoop reageert dat eerst aan de hoge voorwaarden van de gemeente moet worden voldaan voordat de nieuwe plannen naar de bewoners kunnen.

Vragen van de PvdA over de uitbreidingsplannen van de huisartsenpraktijk aan de Lange Brinkweg

De fractie van PvdA stelt vragen over de werkwijze en tijdsduur van de bouwaanvraag voor
de uitbreidingsplannen van huisartsenpraktijk de Lange Brink. Wethouder Middelkoop geeft aan dat het uitbreidingsplan met name problemen kent vanwege het aantal overeen te komen parkeerplaatsen.

De tekeningen voor het plan voldoen nog niet aan de gestelde parkeernormen.

---

Rapport Rekenkamercommissie Soest: Kennis van inhuur

De gemeenteraad wordt voorgesteld de conclusies van het onderzoek "Kennis van inhuur" vast te stellen.

De Rekenkamercommissie concludeert dat de omvang van de externe inhuur in Soest minder is dan in vergelijkbare gemeenten. Alle fracties zijn lovend over het rapport en de bevindingen van de Rekenkamercommissie.

Wel wordt door een aantal fracties gevraagd om naast het vaststellen van de conclusies de aanbevelingen ook daadwerkelijk op te volgen. Wethouder Krijger geeft aan dat de aanbevelingen overgenomen worden. De gemeenteraad gaat akkoord met het voorstel.

---

Accommodatie vv Hees

Nu de fusie tussen vv Hees en vv Sec niet doorgaat wordt er ook geen kunstgrasveld aangelegd. Van het hiervoor reeds ter beschikking gestelde krediet is de gemeenteraad voorgesteld dit krediet deels aan te wenden voor de aanleg van trainingsverlichting bij een van de speelvelden van vv Hees en hiervoor een huurovereenkomst met ASR aan te gaan.

Verschillende fracties willen weten wat er met het geld dat overblijft, wordt gedaan. Wethouder Lemmen geeft aan dat hier volgende week tijdens de behandeling van de meerjarenbegroting over wordt gesproken. Alle fracties gaan akkoord met het voorstel.
---

Beleidsnota parkeernormen en parkeerfonds en wijziging bouwverordening

De gemeenteraad is gevraagd de beleidsnota "Parkeernormen en parkeerfonds" vast te stellen en een voorziening in te stellen en daar jaarlijks vanuit de exploitatie een bedrag ter hoogte van de rente aan de voorziening toe te voegen.

Tevens worden de parkeernormen bepaald voor Soest. De wijziging van de bouwverordening betreft een verwijzing naar de beleidsnota parkeernormen en parkeerfonds en de mogelijkheid tot het vragen van een financiële bijdrage als ontheffingsmogelijkheid.

Een aantal fracties ziet het instellen van een parkeerfonds als te vrijblijvend en een te groot risico. Wethouder Lemmen geeft aan dat het instellen van een parkeernorm en parkeerfonds de allerlaatste mogelijkheid is, mocht er in een eerder stadium van de bouwaanvraag niet uitgekomen worden.

Uiteindelijk stemmen GroenLinks en GGS stemmen tegen dit voorstel en gaan de andere fracties akkoord.

---

Regionale Pakketstudie VERDER

De gemeenteraad heeft ingestemd met het nader uitwerken van de VERDER-maatregelen uit het aanvullende pakket in een verkenningsfase voor zover ze binnen de gemeente Soest liggen en hiervoor een bedrag van EUR 540.000 ter beschikking te stellen voor medefinanciering van het totale aanvullende pakket.

Voor Soest wordt nog voorgesteld, naast parallelwegen aan de Birkstraat, een fietsverbinding Soest-Soesterberg, inclusief fietstunnel te realiseren, een ongelijkvloerse kruising spoor Soest-Zuid aan te leggen, een businfrastructuur station Amersfoort-Soest-Zuid te realiseren en het kruispunt Vondellaan-Soesterbergsestraat herinterichten, inclusief koppeling verkeerslichten.

De fracties van Soest2002, VVD, GroenLinks en Leefbaar Soest hebben een amendement ingediend om het voorstel met betrekking tot de aanpak van de Birkstraat te wijzigen.

Zij willen dat er eerst meer duidelijkheid komt over de verdere uitwerking van de westelijke ontsluiting van Amersfoort.

Maatregelen aan de Birkstraat in de vorm van parallelbanen zijn onwenselijk en zullen niet als optie worden overwogen. De raad, uitgezonderd CU-SGP, gaat akkoord met dit amendement. De gemeenteraad heeft ook ingestemd met de andere maatregelen die uit het VERDER pakket voortvloeien.

---

Structuurvisie

Een meerderheid van de Raad heeft de Structuurvisie Soest vastgesteld. De fracties van GL, GGS en CDA hebben tegen gestemd.

De Structuurvisie geeft een beeld over de ruimtelijke ontwikkelingen in Soest voor de periode tot 2030.

De fracties van VVD, Soest2002, CDA, PvdA, en Leefbaar Soest dienen een amendement in om het onderdeel zoeklocaties Vosseveld uit de Structuurvisie te verwijderen. De raad, uitgezonderd CU-SGP, gaat akkoord met dit amendement

---

De gemeenteraad vergadert op 5 november

Op donderdag 5 november 2009 vanaf 16.30 uur vergadert de gemeenteraad. Wij nodigen u uit hierbij aanwezig te zijn. Hieronder vindt u een korte toelichting op de onderwerpen die aan de orde komen.

Meerjarenbegroting 2010-2013

De raad zal als eerste een reactie geven op de schriftelijke beantwoording van vragen door het College van B en W. Vervolgens geeft het College van B en W een reactie op de Algemene Beschouwingen, uitgesproken door de diverse fracties op 8 oktober 2009 en zal er besluitvorming plaatsvinden over de ingediende moties en amendementen.

Vervolgens wordt de programmabegroting inhoudelijk besproeken en wordt de raad gevraagd de programmabegroting 2010-2013 vast te stellen en in het bijzonder de financiële consequenties voor de onderdelen "ontwikkelingen bestaand beleid", "de bezuinigingsvoorstellen en financieel-technische aanpassingen" en "nieuw beleid". Daarnaast wordt de raad gevraagd diverse belastingverordeningen vast te stellen.

Uitgebreide agenda van deze raadsvergadering