Gemeente Leeuwarden

Rekenkamer Leeuwarden rapporteert over de uitvoering re-integratie

De Rekenkamer van Leeuwarden heeft een vooronderzoek ("quick scan") uitgevoerd naar de re-integratie van bijstandsgerechtigden. Het doel van een vooronderzoek is om na te gaan of een meer uitgebreid noodzakelijk is. De rekenkamer is tot het oordeel gekomen dat - gelet op de bevindingen van het onderzoek en de huidige specifieke economische situatie - het op dit moment niet wenselijk is om nader en verdiepend onderzoek te doen.

In het vooronderzoek stond de volgende vraag centraal: "welke resultaten heeft de gemeente in de periode 2004 - 2008 gerealiseerd bij de uitvoering van de re-integratie van bijstandgerechtigden?"

Enkele belangrijke bevindingen uit het onderzoek zijn:
* de uitstroom van bijstandsgerechtigden naar werk is in Leeuwarden beduidend hoger dan in de referentiegemeenten;
* opvallend is dat de gemeente tekorten heeft op het budget voor de uitkering van bijstand en overschotten op het budget om mensen te geleiden naar werk.

De rekenkamer beveelt daarom aan om het bijstandbestand nog eens kritisch door te lichten op mogelijkheden om bijstandsgerechtigden naar werk te geleiden en om onder verantwoordelijkheid van het College nader onderzoek te doen naar de kwaliteit en effectiviteit van externe re-integratiebureaus.

Gegeven de door de gemeente in gang gezette beleidswijzigingen en gelet op de bijzondere situatie die is ontstaan als gevolg van de economische recessie van dit jaar acht de Rekenkamer een verdieping van het onderzoek op dit moment niet zinvol. De Rekenkamer sluit niet uit dat in de nabije toekomst dit onderwerp weer op de onderzoeksagenda wordt gezet.

De commissie Welzijn bespreekt het rapport van de rekenkamer in haar vergadering van 17 november a.s.