Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 oktober 2009

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Justitie

over een bredere meldplicht voor alle instanties die met slachtoffers van mensenhandel te maken krijgen


1. Kent u het bericht "Verplicht instanties tot melden mensenhandel"? (Trouw, 29-10-2009)


2. Deelt u de mening van het Coördinatiecentrum Mensenhandel (Comensha) dat er een bredere meldplicht voor alle instanties die met slachtoffers van mensenhandel te maken krijgen moet komen? Zo ja, hoe en wanneer gaat u dit bewerkstelligen? Zo nee, waarom niet? Bent u dan wel van mening dat de meldplicht voor sommige instanties moet worden verbreed? Welke instanties zou dat moeten betreffen?


3. Deelt u de mening dat een bredere meldplicht bijdraagt aan een completer beeld over de omvang van mensenhandel in Nederland? Zo nee, waarom niet?


4. Deelt u de mening dat indien er een bredere meldplicht wordt ingevoerd dit voor alle slachtoffers van mensenhandel moet gelden, ongeacht hun afkomst? Zo nee, waarom niet?


5. Kan een bredere meldplicht een bijdrage leveren aan opsporing en vervolging van mensenhandel? Zo ja, welke effecten verwacht u hiervan? Zo nee, waarom niet?


6. Is de stelling van Comensha waar dat de registratie van slachtoffers van jeugdprostitutie nu niet optimaal verloopt? Zo nee, waarom niet?


7. Acht u het mogelijk dat in het geval een jeugdige in de prostitutie werkt de bewijslast kan worden verschoven dan wel omgedraaid in de zin van dat het meer dan nu het geval is het uitgangspunt wordt dat degene die als pooier(boy) optreedt schuldig is aan mensenhandel tenzij hij het tegendeel bewijst?


8. Hoe oordeelt u over de stelling dat een bredere meldplicht ook zou moeten gelden ten aanzien van misstanden in de (jeugd)prostitutie?




Partij van de Arbeid