Algemene Onderwijsbond

Utrecht, 29-10-2009

Kleine pabo's doen het goed,sommige zwakke pabo's flink in de lift, 7 nog niet geaccrediteerd

Groot kwaliteitsverschil pabo-opleidingen

Pabo-opleidingen zetten vandaag de dag meer in op vakkennis en klassieke onderwijsmethoden dan in voorgaande jaren. Dat heeft een positief effect op de kwaliteitsbeoordelingen. Toch zijn er nog te grote verschillen in kwaliteit. Het algemene beeld: kleine pabo's scoren hoger dan de grote hogescholen. Sommige pabo-opleidingen hebben een grote sprong voorwaarts gemaakt, maar 7 opleidingen zijn nog niet geaccrediteerd. Dit blijkt uit het onderzoek 'Ranking the Pabo's' van het Onderwijsblad.

De Driestar Hogeschool uit Gouda prijkt bovenaan het lijstje, gevolgd door de Katholieke pabo Zwolle en Hogeschool de Kempel in Helomnd. Zij scoren het hoogst op de vijf kwaliteitsindicatoren: accreditatiescore, studentenoordeel, studierendement, studieuren per week en student-docentratio. Opvallend is dat kleine hogescholen in de lijst bijna allemaal hoog scoren. De staart van de ranglijst wordt gevormd door met name grotere hogescholen. In de lijst zit een paar opvallende stijgers. Zij zijn door de aandacht voor de kwaliteit van lerarenopleiding aan de slag gegaan en scoren veel beter.

Wisselende kwaliteit
De verschillen tussen hogescholen zijn nog te groot. Door de grote aandacht voor de kwaliteit van lerarenopleindingen is er een verscherpte toetsing door de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). De studenten op 7 hogescholen wachten nog steeds op een positieve beoordeling van hun opleiding. Andere hogescholen maken juist een grote kwaliteitsslag.

Het artikel uit het Onderwijsblad en het hele onderzoek zijn hier te vinden: http://www.aob.nl/doc/paboranglijst09.pdf http://www.aob.nl/doc/Rankingthepabos.pdf


---- --