MEDEDELING van het FAVV

29/10/2009 16:00

FAVV-AFSCA

AANGEKONDIGDE CONTROLEACTIE IN WAVER

240 HANDELSZAKEN KRIJGEN BEZOEK VAN HET VOEDSELAGENTSCHAP

Tijdens de aangekondigde controleactie in Waver kregen 240 handelszaken bezoek van het Voedselagentschap.

De horecasector (48 %) en de voedingswinkels (43 % waaronder 8 slagerijen) vormden de hoofdmoot van deze actie. Daarna kwamen de grootkeukens (8 %). Handelszaken die niet open waren, mogen nog een controle verwachten.

Hoewel vóór de actie een mediacampagne werd gevoerd door de stad Waver, de lokale horecafederatie en het FAVV samen stelde men vast dat op de eerste dag van de actie maar weinig zaken op de hoogte waren. Tegen de tweede dag was de informatie blijkbaar veel beter doorgestroomd.

Hierdoor werd het doel van de actie, namelijk "de operatoren bewust maken", toch bereikt.

De belangrijkste inbreuken die werden vastgesteld hielden, zonder onderscheid tussen de verschillende types van operatoren, verband met : ontbreken van een autocontrolesysteem, etikettering en regelgeving in verband met roken.

Er werden daarbij in totaal 110 waarschuwingen en 17 processen-verbaal uitgeschreven (waarvan er 3 gepaard gingen met een tijdelijke sluiting van de inrichting).

Aangemoedigd door het succes van deze 2de actie (de 1ste vond plaats in Geraardsbergen) plant het Agentschap nog meer dergelijke acties in heel het land. De volgende zullen plaats vinden in november in Sint-Joost-Ten-Noode (16 tot 24/11), Bilzen (18 tot 25/11) en Ath (23 tot 27/11). De voorlichtingscel van het Voedselagentschap heeft de voorbije dagen in deze gemeenten vormingssessies gegeven om de operatoren te helpen de reglementering te begrijpen en toe te passen in hun onderneming, onder andere op het vlak van de autocontrole.

Het FAVV zal een nieuwe mededeling verspreiden wanneer de gegevens administratief zijn verwerkt en de onvermijdelijke hercontroles hebben plaatsgevonden.

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers: Lieve Busschots : 0477 59 83 93

contactpersoon voor de Franstalige pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel