Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Datum: 29 oktober 2009
Betreft: Dinkelland zet in op beter aanbod verblijfsrecreatie

DINKELLAND ZET IN OP BETER AANBOD VERBLIJFSRECREATIE

Dinkelland zet volop in op recreatie en toerisme. De kadernota evenementenbeleid is vastgesteld waarmee de gemeente haar rol als vliegwiel voor nieuwe evenementen en haar faciliterende rol voor reeds bestaande evenementen wil optimaliseren. Maar de gemeente is ambitieus en stoomt door. De beleidsnota verblijfsrecreatie is ook klaar om mee aan het werk te gaan.

Verantwoordelijk wethouder Jan ter Schegget: "Dinkelland heeft de toerist veel te bieden en is mede door een gevarieerd verblijfsrecreatief aanbod ook aantrekkelijk voor een meerdaags verblijf. De gemeente wil de komende jaren haar toeristische positie verder versterken en meer dag- en verblijfsrecreanten naar de gemeente trekken. Een van de belangrijke voorwaarden om dit te kunnen bereiken is het aanbieden van een optimaal en divers aanbod aan kwalitatief goede verblijfsmogelijkheden dat aansluit bij de wensen en behoeften van de toerist. Daarom is het van belang een duidelijke koers te bepalen en de kaders vast te stellen waar binnen de verblijfsrecreatieve sector zich de komende jaren kan ontwikkelen om zodoende in te kunnen spelen op de ontwikkelingen in de markt. Daarvoor is deze beleidsnota verblijfsrecreatie vol ambitie opgesteld en op 6 oktober door de gemeenteraad vastgesteld."

Streefdoelen
De gemeente Dinkelland streeft naar een stijging van het aantal overnachtingen van 300.000 nu naar 450.000 in 2015. Ook moet de economische spin-off van het verblijfstoerisme voor ondernemers in Dinkelland stijgen van 10 naar 15 miljoen per jaar in 2015. Dit zijn ambitieuze doelen, maar zeker haalbaar als wordt gewerkt aan kwaliteitsverbetering, productvernieuwing en differentiatie in het verblijfsrecreatief aanbod, aldus Jan ter Schegget. "Dinkelland neemt een belangrijke positie in binnen Twente met een marktaandeel van circa 13%. Maar gezien de potentie die er is in Dinkelland, moet dit marktaandeel zeker stijgen."

Voorwaarde om een stijging te bewerkstelligen in het aantal overnachtingen is dat de kwaliteit van de verblijfsrecreatieve voorzieningen gewaarborgd is en dat kwalitatief minder goede voorzieningen opgewaardeerd worden. Ruimte en privacy zijn de belangrijkste kwaliteitseisen van de hedendaagse toerist.

"De kwaliteit van campings en bungalowparken kan verbeterd worden door standplaatsen en kavels te vergroten en meer groen aan te leggen. Plannen tot modernisering, innovatie, uitbreiding of herinrichting van verblijfsaccommodaties die leiden tot een duidelijke kwaliteitsverbetering zullen wij zoveel mogelijk stimuleren. Wij zullen, waar mogelijk, de voorwaarden scheppen om de kwaliteitsverbeteringen mogelijk te maken door het faciliteren van uitbreidingswensen en het herzien van bestemmingsplannen."

In eerste instantie is het beleid dus gericht op versterking van de verblijfsrecreatieve sector. Maar dat wil niet zeggen dat nieuwe ontwikkelingen niet wenselijk zijn binnen de gemeente.

Jan ter Schegget: "Als het gaat om groepsaccommodaties blijft het aanbod in Dinkelland achter, zeker als we kijken naar de steeds groeiende vraag naar dit soort accommodaties. Een uitbreiding van het aantal groepsaccommodaties is dus zeer wenselijk. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de bungalowsector. Met de ontwikkeling van bungalowpark 't Satersloo' wordt nu wel een stimulans gegeven aan de bungalowsector, maar ook een verdere uitbreiding van het aanbod is zeer wenselijk. Tenslotte blijkt dat het hotelaanbod in Dinkelland weliswaar hoog is, maar het blijft achter bij het landelijk beeld. Zeker gezien de toenemende vraag naar overnachten in een natuurlijke omgeving en de mogelijkheden voor combinaties met wellness en gezondheid liggen hier voor Dinkelland zeker nog kansen."

Deregulering en ondernemersloket
Uitgangspunt voor de gemeente, ondermeer als het gaat om recreatie en toerisme, is de vermindering van regelgeving en het aantal procedures om positieve ontwikkelingen te kunnen realiseren. Ondernemers hebben een grotere mate van ondernemersvrijheid nodig om zodoende in te kunnen blijven spelen op de veranderingen in de wisselende toeristische markt. Het bestemmingsplan voor recreatieterreinen moet zoveel mogelijk kaderstellend zijn om zodoende te voorkomen dat lange en kostbare bestemmingsplanprocedures doorlopen moeten worden bij kleine interne wijzigingen.

Tevens heeft de gemeente een speciaal loket voor ondernemers opengesteld. Ondernemend Dinkelland heeft met dit ondernemersloket één aanspreekpunt binnen de gemeente waar ze met al hun vragen terecht kunnen. Binnen het loket worden diverse disciplines samengebracht om op die manier zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de veelal specialistische en complexe vragen waar ondernemers voor aankloppen bij de gemeente. Als het gaat om vragen in het kader van recreatie en toerisme, is er voor ondernemers een apart aanspreekpunt waar zij terecht kunnen met al hun vragen op dit vlak.

Toeristenbelasting
Jaarlijks wordt circa E 185.000,- aan toeristenbelasting geheven. Jan ter Schegget: "Het is van belang het verband tussen de toeristenbelasting en de investeringen op recreatief-toeristisch gebied te verduidelijken, zodat de verblijfsverschaffers zien wat er met het geld gebeurd en zien dat ze er wel degelijk direct of indirect wat voor terugkrijgen. Daarnaast zal voor de toekomst gekeken worden naar een andere vorm van heffing die niet alleen gericht is op de verblijfsrecreatieve sector, maar waarbij ook andere sectoren een bijdrage leveren aan de versterking van het recreatief-toeristisch product in Dinkelland."