BAKSTEENPRIJS 2009, Wienerberger bekroont duurzaam en creatief bouwen.

29/10/2009 16:45

WIENERBERGER

Gisterenavond 28 oktober 2009 ontvingen Verdickt&Verdickt Architecten uit Antwerpen de Baksteenprijs 2009 tijdens de Belgische Prijs voor Architectuur & Energie 2009 in Bozar te Brussel.

Tweejaarlijks worden kwalitatieve en architecturaal boeiende bouwprojecten in

ons land bekroond met de felbegeerde Belgische Prijs voor Architectuur &

Energie. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door de Federatie van Architectenverenigingen van België ( FAB) en Electrabel-GDF Suez, de initiatiefnemer van de Energieprijs voor architecten.

Omdat baksteen zowel bij de vormgeving als bij de energieprestatie van een

woning een belangrijke rol speelt, kent Wienerberger ter gelegenheid van deze avond een eigen erkenning toe, de Baksteenprijs. Genomineerde projecten

van de Architectuurprijs waarbij een vernieuwend of opvallend

baksteengebruik centraal staat, komen hiervoor in aanmerking.

Baksteen duurzaam materiaal

Met de toekenning van de baksteenprijs wil Wienerberger het creatief baksteengebruik ook in de toekomst verder blijven ondersteunen. Baksteen is immers nog steeds het duurzame bouwmateriaal bij uitstek voor hedendaagse toepassingen in diverse stijlen. Voor het ontwerpen van woningen met baksteen kan de architect zijn creativiteit ten volle gebruiken. Dankzij de flexibele formaten van bakstenen zijn allerlei toepassingen mogelijk.

Dit bouwproject vormt dan ook het levende bewijs van de lange levensduur van baksteen. Dat dit duurzame bouwmateriaal goed bestand is tegen klimaat- en weersinvloeden en vele generaties overleeft, blijkt ook uit een studie over de levensduur van bouwmaterialen. Deze studie toonde aan dat bakstenen een levensduur hebben van meer dan 150 jaar.

Baksteen ís een ecologisch bouwmateriaal

De duurzaamheid stijgt wanneer de levensduur verhoogt of wanneer de initiële milieu-impact verkleint. Bakstenen worden in België gefabriceerd, op basis van grondstoffen van eigen bodem. De klei kan lokaal ontgonnen worden, waardoor de ecologische voetafdruk van keramische producten lager is dan die van materialen die ingevoerd worden. Dankzij de allernieuwste productietechnieken zijn bakstenen vandaag nog duurzamer en ecologischer dan ooit tevoren.

Herbestemming steenbakkerij

Met de herbestemming van deze steenbakkerij hebben Verdickt&Verdickt

Architecten de correcte keuze gemaakt om dit industrieel erfgoed in zijn zuivere vorm te laten verschijnen. De authenticiteit van een archeologische site van de baksteenindustrie blijft hierbij bewaart terwijl wordt aangetoond dat baksteen als duurzaam materiaal over verschillende generaties uiteenlopende bestemmingen kan herbergen.

Terug naar de zuivere vorm

Voor de herbestemming van een steenbakkerij tot woning concentreert Verdickt & Verdickt Architecten zich op de essentie van het industrieel erfgoed: het pand moet terug in zijn zuivere vorm verschijnen. De bijgebouwen van de oude steenbakkerij 'Peeters - Van Mechelen' werden gesloopt. Enkel de vijf droogovens en het balkvolume dat loodrecht daarop staat en waarin vroeger de technieken waren ondergebracht, blijven behouden. Deze verbouwing blijkt interessant om wat de architecten net niet hebben gedaan. De steenfabriek blijft in hoofdzaak onaangetast. Omdat er geen nieuwe functie voor het grootste deel van het pand wordt verzonnen, komt het erfgoed niet 'onder druk' te staan. Hierdoor ontstaat een nieuwe connotatie van het begrip 'duurzaamheid': de toekomst van het oude fabriekspand ligt erin het te behouden zoals het is, waardoor het integraal deel gaat uitmaken van het omringende landschap.

Meer info en fotomateriaal omtrent dit persbericht kan u bekomen bij:

Wienerberger nv

Katrien Nottebaert

Kapel ter Bede 86

8500 Kortrijk

gsm 0473/400 007

e-mail katrien.nottebaert@wienerberger.com

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel