Ingezonden persbericht



Financiële instellingen investeren nog steeds meer dan 20 miljard dollar in producenten van clustermunitie

Ook banken actief in België behoren tot de topinvesteerders

Brussel en Londen, 29 oktober 2009 - Bijna een jaar na de historische ondertekening van de Conventie voor Clustermunitie in Oslo in december 2008 verlenen 138 financiële instellingen wereldwijd nog steeds voor meer dan 20 miljard dollar investeringen en financiële dienstverlening aan acht clustermunitieproducenten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Netwerk Vlaanderen en IKV Pax Christi. De auteurs en activisten stellen het rapport vandaag voor in het financiële hart van Londen.

"Er zijn duidelijke ethische, bedrijfsmatige en wettelijke redenen voor financiële instellingen om zich terug te trekken uit clustermunitie en we roepen hen op dit vandaag te doen," zegt Esther Vandenbroucke van Netwerk Vlaanderen: "We roepen ook staten die de Conventie voor Clustermunitie ondertekend hebben op om een investeringsverbod voor clustermunitie in te stellen, net zoals België dat deed."

Clusterbommen hebben de laatste 40 jaar duizenden burgers gedood en verwond en blijven dat doen lang nadat conflicten beëindigd zijn. Een verdrag dat de productie, het gebruik en het stockeren van clusterbommen verbiedt, wordt nu onder internationale en nationale wetgeving geratificeerd.

Clustermunitie: een gezamenlijke verantwoordelijkheid België speelt internationaal een voortrekkersrol doordat ze in 2007 een wetgeving goedkeurde die investeringen in clustermunitie verbiedt. Alle banken actief in België zijn onderhevig aan die wetgeving. Dit rapport laat zien dat veel van deze banken wereldwijd nog steeds voor miljoenen dollars investeren in producenten van clustermunitie.

"Een nationaal beleid helpt duidelijk en we zijn blij dat België hier een voortrekkersrol vervult. Jammer genoeg volstaat dit niet. Financiële instellingen moeten ook zelf actie ondernemen," zegt Vandenbroucke. "De verantwoordelijkheid om clustermunitie uit de wereld te helpen is een gezamenlijke. Het vergt durf en inzet. We zijn slechts enkele maanden verwijderd van een internationaal verdrag en het is tijd dat zowel staten die de Conventie ondertekenden, als staten die nog niet ondertekenden en financiële instellingen actie ondernemen."

Hall of Shame
Het rapport Worldwide investments in cluster munitions. A shared responsibility categoriseert financiële instellingen in een 'Hall of Shame', een 'Hall of Fame' en een 'Runners-Up', afhankelijk van hun investeringsbeleid en -praktijk. De Hall of Shame laat zien dat sinds januari 2007 138 financiële instellingen uit 16 verschillende landen geïnvesteerd hebben in acht clustermunitieproducenten: Alliant Techsystems ATK (USA), Hanwha (Zuid Korea), L-3 Communications (USA), Lockheed Martin (USA), Poongsan (Zuid Korea), Roketsan (Turkije), Singapore Technologies Engineering (Singapore) en Textron (USA). Financiële instellingen financierden deze bedrijven via:


* Investment banking voor meer dan 4,5 miljard dollar
* Kredietverlening voor meer dan 5 miljard dollar
* Aandelen en obligaties in bezit of beheer voor minstens 11,8 miljard dollar

Banken actief in Belgie
Banken actief in België behoren tot de grootste investeerders: het vermogensbeheer van AXA is wereldwijd de derde grootste investeerder in de acht producenten, goed voor 1006 miljoen dollar. Deutsche Bank staat op de vierde plaats: het verstrekte bijna 400 miljoen dollar aan deze bedrijven. Citigroup tenslotte staat op de tweede plaats voor wat investeringen via Investment banking betreft, goed voor 570 miljoen dollar. De banken met hun hoofdzetel in België doen het goed: Ethias, KBC en Dexia worden opgenomen in de lijst met positieve voorbeelden.

Hall of Fame
Triodos, actief in België, staat net als de ASN Bank uit Nederland en de Italiaanse Banca Etica als ethische bank in de Hall of Fame. Ook een aantal pensioenfondsen die door de overheid worden beheerd staan opgelijst, net als private financiële instellingen.. Het Belgische Ethias is er één van. Verschillende andere banken hebben stappen ondernomen maar sluiten daarmee niet volledig hun investeringen in clustermunitie uit. In het rapport worden deze banken voor hun stappen gewaardeerd en opgenomen als 'Runner-up'.

Einde persbericht
-----




Ingezonden persbericht