Ingezonden persbericht


29 oktober 2009

Prins Willem-Alexander bezoekt Parallel Cases // IABR@RDM

Aansluitend op de feestelijke opening van de RDM Campus door Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje vanmiddag heeft de Prins de Biënnaletentoonstelling Parallel Cases//IABR@RDM bezocht. Na de officiële opening van de RDM Campus worden vanaf vrijdag 30 oktober de openingstijden van de tentoonstelling verruimd. Van aanstaande vrijdag tot 13 december is de tentoonstelling te bezichtigen van dinsdag tot vrijdag van 10 uur tot 17 uur en in het weekend van 13 uur tot 17 uur.

Geïnspireerd door het thema van de 4e IABR Open City: Designing Coexistence, presenteert Parallel Cases 45 inzendingen van studententeams verbonden aan universiteiten van over de hele wereld. Tekeningen, modellen, films en andere audiovisuele middelen laten zien hoe 'sociale cohesie' kan worden vormgegeven door middel van architectonische en stedenbouwkundige projecten. Parallel Cases werd uitstekend onthaald in de internationale pers, zoals in de Tages-Anzeiger: 'En het moet gezegd worden, de tocht per watershuttle over de Maas naar de RDM-werf is de moeite waard. (...) Door de bank genomen komt de Biënnale in Rotterdam dit jaar volwassener over, met een sterkere binding met de praktijk dan vorige edities. De vele concrete projecten tonen dat het stedebouwkundig onderzoek het stadium van de analyse gepasseerd is, en na een uitstapje in de wondere wereld van fascinerende satellietfoto's weer op aarde is geland. Voor de toekomst van de steden is dat alleen maar een voordeel.' (5 oktober 2009)

Open Dag op 14 en 15 november
In het weekend van 14 en 15 november is er een open dag voor Rotterdammers. Op die dagen is de tentoonstelling gratis toegankelijk en worden er rondleidingen verzorgd.

Seminar op woensdag 25 november
Tijdens de opening op 26 september maakte architect en criticus Lars Lerup namens een jury o.l.v. Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol, de drie winnaars bekend van de door de Rotterdamse Academie van Bouwkunst ingestelde Parallel Cases Biennale Award. Op woensdag 25 november wordt een seminar georganiseerd met lezingen en een debat gewijd aan de drie winnende projecten:

Leaping the Fence, Olympic Legacy Now van het Royal College of Arts, Londen. Dit project gaat over alternatieve gebruiksmogelijkheden voor het 18 kilometer lange hek dat de Olympische locatie in Londen omsluit.

Shoafat RC, Bezalel Academy of Art and Design, Jeruzalem, Israel. Het project maakt op een bijzonder pregnante manier duidelijk wat de gevolgen zijn van het plaatsen van een Palestijnse nederzetting (een gesloten stad) in een gewone, open stad.

WOC - Working on Cities, een samenwerking tussen de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, het Institute for Housing and Urban Development Studies (IHS) Rotterdam en de Kwame Nkrumah University of Science and Technology (KNUST), Kumasi, Ghana.

Het programma en sprekers voor beide evenementen worden begin november bekend gemaakt.

RDM Campus
De verbouwing van de voormalige scheepswerf midden in het havengebied, een oude machineloods en het directiekantoor van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij, heeft twee jaar geduurd. Met de afronding van de verbouwing van het bedrijvendeel van het Innovation Dock én van het Droogdok, is de RDM Campus vanaf najaar 2009 volledig in bedrijf. Op de RDM Campus werken mbo- en hbo-onderwijs samen onder één dak. Daarnaast wordt samengewerkt met de innovatieve en creatieve maakindustrie, zoals de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam met deze biënnaletentoonstelling.


4e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam De Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) is een internationale biënnale gericht op stedelijk onderzoek en opgericht in 2001 in de overtuiging dat architectuur van publiek belang is. Het is een internationaal evenement met tentoonstellingen, conferenties, lezingen, debatten, theater en filmvertoningen gewijd aan thema's op het gebied van architectuur en stedenbouw. De 4e editie van de IABR vindt plaats van 24 september 2009 tot 10 januari 2010 in Rotterdam, en deze keer ook in Amsterdam. Centrale locatie van de 4e IABR is het NAi. Het thema is Open City: Designing Coexistence en curator is de Nederlandse architect en urbanist Kees Christiaanse, partner en oprichter van KCAP Rotterdam en als hoogleraar verbonden aan de ETH Zürich. Directeur van de IABR is George Brugmans.

Noot voor de redactie,