Gemeente Lelystad

Najaarsnota: ruimte voor financiële prikkels om gevolgen crisis te bestrijden

Donderdag 29 oktober 2009

Lelystad wil met financiële prikkels de gevolgen van de economische crisis bestrijden en tegelijkertijd het solide financieel beleid van de gemeente versterken.

Dat is de aanpak waarvoor het Lelystadse college kiest in de (sluitende) meerjarenbegroting en de Najaarsnota 2010. Wethouder financiën Albert Kok heeft de financiële stukken donderdag 20 oktober 2009 gepresenteerd.

Doorgaan met investeringen

Het beoogde financiële beleid biedt mogelijkheden door te gaan met investeringen in wonen, werken, welzijn, economie en dienstverlening (topprioriteiten van beleid) en leidt bovendien tot beperking van de lasten voor de inwoners. Zo gaat de onroerend zaakbelasting met gemiddeld 0,75 % omhoog en blijft de afvalstoffenheffing op hetzelfde niveau als in 2008. Andere lasten gaan mee met de loon- en prijsontwikkeling.

Tevreden

Het college kan volgend jaar, het laatste jaar van dit bestuurscollege, een serie voorstellen aanbieden omdat de operatie "Anders kijken, anders kiezen" financieel resultaat heeft opgeleverd. De operatie van de ambtelijke organisatie, richtte zich op doorlichting van de budgetten en van de programma's. Om doorlichting was gevraagd in een motie van de gemeenteraad van Lelystad, op zoek naar geld om naast bestaand beleid, nieuw beleid mogelijk te maken. De gemeentelijke organisatie heeft grondig gezocht naar alternatieven, gekeken naar andere bestedingsmogelijkheden, dan wel naar beëindiging van bepaalde activiteiten.

Miljoenen beschikbaar

Deze operatie heeft miljoenen opgeleverd. Verschillende onderzoeken lopen nog, maar duidelijk is nu al dat er vanaf 2013 ruim EUR 4 miljoen structureel beschikbaar is.

Werken, wonen, welzijn, economie, dienstverlening

De voorstellen van het college aan de gemeenteraad moeten alle helpen de effecten van de economische crisis te verminderen.
* Werken: Op het gebied van werkgelegenheid moeten de maatregelen leiden tot meer banen en tot verbetering van de toegang naar de arbeidsmarkt en het vrijwilligerswerk.

* Wonen: De voorstellen rond het thema wonen moeten de stijging bevorderen van het aantal (sociale) woningen - en van het aantal inwoners tot 80.000. Juist in deze tijd wil Lelystad inwoners en toekomstige inwoners gelegenheid bieden om te profiteren van het aantrekkelijke woon - en leefklimaat in de groene en waterrijke hoofdstad van Flevoland - "de stad die lucht geeft".
* Welzijn: De voorstellen over welzijn, het derde beleidsthema, richten zich op bevordering van de participatie van Lelystedelingen in de maatschappij.

* Economie: Op economisch gebied staat de verdere ontwikkeling van Lelystad Airport hoog op de agenda. Ook uitbreiding van de digitale dienstverlening aan het publiek, het vijfde beleidsthema, krijgt alle aandacht.

Voorbeelden van voorstellen

Enkele voorbeelden uit het pakket voorstellen van het college:
* Onder één dak brengen van de diverse wijkvoorzieningen in zogenaamde marktplaatsen. Dat is het geval in de Zuiderzeewijk en in de toekomstige wijk Warande. De markplaatsen bieden huisvesting aan scholen, kinderopvang, sport, ontmoeting, advies en informatieposten.

* Uitbreiding van het aantal buurtvoorlichters. Het werk van buurtvoorlichters is om contact te leggen met de bewoners en om informatie te geven en te verzamelen over wijkontwikkeling en sociale initiatieven. De Atolwijk, de Zuiderzeewijk en Zuidoost kennen al buurtvoorlichters.

* Boekhoudkundige hulp bieden aan bedrijven die door de crisis in problemen zijn geraakt. Soms hebben ondernemers geen geld meer om tijdelijke hulp voor het bijwerken van de boekhouding in te schakelen. In dat geval kan de gemeente te hulp komen. Het Zelfstandigenloket Flevoland is bezig om te bereiken dat de maatregel in de hele provincie wordt ingevoerd.
* Bevorderen dat bestaande woningen worden opgeknapt. Daar kan de bouw- advieswinkel bewoners bij helpen. Naast het opknappen van woningen, wordt ook gewerkt aan verbetering van de woonomgeving en versterking van de sociaal economische positie van bewoners. Voor het opknappen van de openbare ruimte wordt jaarlijks is 1,1 miljoen euro extra uitgetrokken.

* Uitbreiding Lelystad Airport en - in de omgeving daarvan - de realisatie van het bedrijfsterrein Larserknoop. De uitbreiding van de luchthaven, actueel omdat het onderwerp prioriteit heeft op regeringsniveau, en de aanleg van het bedrijfsterrein zijn essentieel voor de economische ontwikkeling van Lelystad.
* Dienstverlening. Volgend jaar kunnen inwoners via de gemeentelijke website meer gemeentelijke producten bestellen dan nu mogelijk is. Uit onderzoek is gebleken dat het publiek in Lelystad behoefte heeft aan digitaal winkelen bij de overheid. Tot dusver is het mogelijk digitaal uittreksels te bestellen van de Burgerlijke Stad en van het Bevolkingsregister. Uiteindelijk komt er een veel ruimer aanbod.

Situatie Lelystad

Voor de jaren 2010 en 2011 voorziet het college een redelijke financiële positie van Lelystad. Maar dan moet de stad wel blijven profiteren van de rijksregeling die gemeenten financieel beloont als ze het aantal uitkeringsgerechtigden (uitvoering wet werk en bijstand) weten te verminderen. Ook moet het gemeentelijk grondbedrijf, eigenaar van gemeentegronden en gebouwen, dan niet in de rode cijfers belanden.

Als gevolg van de economische crisis houdt het college vanaf 2012 rekening met tegenvallende inkomsten. Het college stelt in dit verband voor naar verdere verbeteringen te zoeken van doelmatigheid en doeltreffendheid op alle terreinen van gemeentelijk beleid.

Behandeling

De meerjarenbegroting en de Najaarsnota 2010 worden op 24 november en
1 december 2009 besproken in de gemeenteraad van Lelystad. Iedereen kan de vergadering bijwonen.

---