Gemeente Utrecht

Karavaan Klijnsma bezoekt werkgelegenheidsprojecten voor jongeren in de regio Utrecht-Midden

Met een karavaan trekt staatssecretaris Klijnsma deze week door Nederland langs de diverse arbeidsmarktregio's om aandacht te vragen voor de groeiende jeugdwerkloosheid. Op 29 oktober bezoekt staatssecretaris Klijnsma samen met minister Rouvoet de regio Utrecht-Midden, om te zien welke activiteiten deze regio onderneemt om de oplopende jeugdwerkloosheid te lijf te gaan.

Belangrijkste doel van de tour door Nederland is inzicht te krijgen in de uitvoering van de regionale actieplannen jeugdwerkloosheid die moeten voorkomen dat jongeren het slachtoffer worden van de crisis. De regio Utrecht-Midden startte begin september met de uitvoering van 'het regionaal actieplan bestrijding jeugdwerkloosheid'. Samen met 16 andere gemeenten uit de regio wil de gemeente Utrecht nog voor het eind van het jaar circa 800 jongeren aan werk, een leerwerktraject of een stageplaats helpen. Wethouder Sociale Zaken Marka Spit is als ambassadeur voor de arbeidsmarktregio Utrecht-Midden verantwoordelijk voor de uitvoering van dit regionaal actieplan.

Bij het bezoek van de staatssecretaris en minister aan Utrecht staat het thema 'Werkgevers geven jongeren een kans' centraal. In gezelschap van de Utrechtse wethouders Marka Spit en Rinda den Besten (Jeugd) bezoeken zij de Utrechtse projecten voor jongeren Titan en Jobmatch bij McDonald's Overvecht.

Tot slot gaat staatssecretaris Klijnsma bij ROC Midden-Nederland in debat over het thema jeugdwerkloosheid met wethouders, werkgevers en jongeren uit de regio. Onder leiding van Jan Douwe Kroeske komt het vraagstuk aan de orde wat overheid en werkgevers samen moeten doen om jongeren die aan de kant staan extra scholing, stage of een (leerwerk)baan te bieden. Te gast zijn wethouder Marka Spit, Ger Dijkstra ( manager Education and Training Maxeda), Nynke Miedema (manager recruitment Reinaerde), Rob Slagmolen (MKB Nederland), Tynke van den Heuvel (Jacomij Metaal en Electronika Recycling) en Jeroen de Glas (voorzitter FNV Jong). Daarnaast is een aantal werkgevers en jongeren aanwezig.

Programma
12.45 Werkbezoek aan Titan (Kanaalweg 50, Utrecht) 14.15 Verplaatsing Mc Donald's Overvecht
14.45 Werkbezoek Jobmatch bij McDonald's Overvecht (Gloriantdreef 48, Utrecht) 15.45 Verplaatsing naar debatlocatie ROC Midden-Nederland (Amerikalaan 109) 16.00 Debat
17.00 Afsluiting en borrel