Kritiek op beursverlies Centraal Bureau Fondsenwerving


ROTTERDAM, 20091029 -- Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) is vandaag in een open brief ter verantwoording geroepen over een fors verlies dat de organisatie in 2008 heeft geleden op de beurs. De briefschrijvers, allen werkzaam in of betrokken bij de goededoelensector, uiten kritiek op het financieel beleid van de goededoelenwaakhond. Het CBF, bekend van het CBF-keurmerk, zag vorig jaar bijna 190 duizend euro aan belegd vermogen verdampen.

De schrijvers van de brandbrief vinden het onoorbaar dat CBF met geld van belastingbetalers en donateurs belegt. Bovendien, zo stellen de ondertekenaars, drijft het CBF af van haar kerntaak, namelijk het houden van toezicht op goede doelen.

Die kritiek komt onder meer voort uit het feit dat CBF veel aandacht besteed aan het verzamelen en ter beschikking stellen van marketinginformatie waarmee keurmerkhouders hun fondsenwerving optimaliseren. Het CBF is volgens de schrijvers te zeer vervlochten geraakt met de belangen van fondsenwervende instellingen. Die belangenbehartiging vinden de briefschrijvers thuishoren bij een brancheorganisatie en niet bij het CBF.

Ook wordt stevige kritiek geuit op de transparantie van het CBF. Dat bepaalt nu nog zelf welke binnengekomen klachten belangrijk zijn om te publiceren en welke niet. In de brandbrief wordt onder meer gepleit voor een openbaar register waarin iedereen kan zien welke grieven tegen het CBF en haar leden zijn ingediend en hoe ze worden behandeld: "In onze ogen is het voor donateurs a-priori belangrijk om geïnformeerd te worden over klachten over goede doelen en het CBF."

Download de open brief aan CBF:
www.wereldburgers.tv/wp-content/uploads/2009/10/Open-brief-CBF-29okt2009.pdf





Ingezonden persbericht