Ingezonden persbericht


Persaankondiging

LAKS en JOB vieren 25 jaar scholierenparticipatie

Op 29 oktober organiseren de JOB (Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs) en het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) gezamenlijk een groot onderwijscongres. Het congres vindt plaats ter ere van het 10-jarig jubileum van de JOB en het 25-jarig jubileum van het LAKS. Tijdens de dag zal in debatten, lezingen en workshops worden ingegaan op het Nederlandse onderwijs in het verleden, nu en de toekomst.

Een publiek van scholieren, studenten en medewerkers uit het onderwijsveld zal in discussie gaan met o.a. staatssecretaris Van Bijsterveldt, oud-minister Loek Hermans, hoofdinspecteur Rick Steur, programmamaker Lennart Booij en Tweede Kamerlid Manja Smits. Ook zijn er lezingen en workshops van Prof. Jelle Jolles, Rob Wijnberg, Loesje en Joris Luyendijk.

Het LAKS startte in 1984 als eerste landelijke scholierenorganisatie. Sindsdien zet zij zich in voor goed onderwijs en medezeggenschap van scholieren. Het LAKS is vooral bekend door haar eindexamenklachtenlijn, waar jaarlijks tienduizenden klachten binnenkomen. Maar ook door het jaar heen beantwoord ze vragen en klachten van scholieren, biedt cursussen aan en zet zich actief in om het onderwijs in Nederland voor scholieren beter te maken.

In 1999 kwam uit het LAKS haar zusje JOB voort. Omdat regels en realiteit voor mbo-ers vaak verschillen van die voor middelbare scholieren, besloot de JOB als aparte organisatie op te komen voor de belangen van mbo-studenten. De JOB zet zich bijvoorbeeld in voor de kwaliteit van onderwijs, voorlichting voor en over stages, de OV-jaarkaart voor alle mbo-ers en medezeggenschap van studenten binnen hun eigen scholen. LAKS en JOB delen nog steeds een kantoor, en werken regelmatig samen.

Voor het congres op 29 oktober zijn alle alumni van de twee verengingen uitgenodigd. Maar ook alle huidige scholieren en studenten zijn welkom, het congres staat open voor iedereen die het onderwijs een warm hart toedraagt. Het congres vindt plaats in Amsterdam, waar ook LAKS en JOB sinds aanvang gevestigd zijn.