Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 22 oktober 2009

Feestelijke doorstart 'Thuis in Rotterdam'.
Inburgeren met koffie, thee en een koekje.

Op donderdag 29 oktober 2009 om 15.00 uur vindt in het Nationaal Onderwijsmuseum de feestelijke doorstart plaats van het succesvolle inburgeringsproject 'Thuis in Rotterdam' in bijzijn van wethouder van Cultuur en Participatie, de heer Rik Grashoff en mevrouw Petie Baudoin, directeur Zadkine Educatie.

Thuis in Rotterdam is een samenwerkingsverband tussen Zadkine Educatie en vijf Rotterdamse culturele instellingen. Doel van dit project is om mensen die niet in Nederland geboren zijn, zich beter thuis te laten voelen in Rotterdam. Nederlanders die wel in Nederland zijn geboren en/of opgegroeid, hebben vanzelfsprekend een historisch perspectief en weten - in het algemeen - waarom de dingen zijn zoals ze zijn. 'Thuis in Rotterdam' laat de inburgeraars op een actieve manier kennismaken met de Nederlandse geschiedenis en cultuur door bezoeken te brengen aan culturele instellingen in eigen stad. De SKVR, het Havenmuseum, het Nationaal Onderwijsmuseum, het Mariniersmuseum en het Belasting & Douane Museum ontvangen de inburgeraars op typisch Nederlandse wijze met koffie, thee en een koekje en met een speciaal lesprogramma dat aansluit op de lessen op school én dat is afgestemd op hun kennis van de Nederlandse taal.

Anders dan anders
Het project onderscheidt zich van andere initiatieven omdat het een samenwerkingsverband creëert tussen een aantal locale culturele- en erfgoedinstellingen enerzijds en onderwijsorganisaties anderzijds. Een gezamenlijke educatieve aanpak leidt tot een uitgebalanceerd programma, waardoor de inburgering effectiever is. Met het openbaar vervoer op pad, de drempel over naar een culturele instelling, praten met de medewerkers. Dit alles draagt bij tot een zelfstandige deelname aan het maatschappelijk leven. "Ja, ik kom zeker terug met mijn familie!" is slechts één van de vele enthousiaste uitspraken van de inburgeraars die deelnamen aan dit project.

Vanwege het succes heeft de Provincie Zuid-Holland een subsidie aan het Erfgoedhuis Zuid-Holland toegekend, zodat ook andere steden van deze formule hebben kunnen profiteren. Het project loopt naast Rotterdam inmiddels in Schiedam, Dordrecht, Gouda, Delft en binnenkort in Leiden.

Waarom een feestelijk tintje?
Reden dat het project 'Thuis in Rotterdam' feestelijk onder de aandacht wordt gebracht is dat na een pauze het project nu weer op volle kracht van start gaat. Het project is echter niet exclusief voor Zadkine Educatie. Ook andere taalaanbieders worden uitgenodigd deel te nemen aan dit project. Tijdens de bijeenkomst zullen de wethouder, de heer Grashoff en mevrouw Baudoin een korte toelichting geven op het project en het Thuis in Rotterdam-deelnemersbewijs aan de cursisten uitreiken.

EINDE PERSBERICHT



Ingezonden persbericht