Ingezonden persbericht


MANIFESTATIE DONDERDAG 29 OKTOBER 2009, 13:00 UUR, STADHUIS

GEEN BEZUINIGINGEN OP GROEN EN WELZIJN

Donderdag 29 oktober 2009 organiseren GroenLinks en SP een manifestatie tegen de voorgenomen bezuinigingen op Groen en Welzijn. Het college is van plan om rigoureus te schrappen in allerlei gewaardeerde en noodzakelijke voorzieningen. Wij vinden dit een verkeerde en verre van sociale keuze en nodigen dan ook iedereen uit die dezelfde mening is toegedaan, om dit samen met ons aan dit college kenbaar te maken.

De bezuinigingen zijn een kaalslag op het welzijnsbeleid. Tal van organisaties die zich inzetten voor jongeren, zorg bieden aan ouderen of hulp aan gehandicapten, komen straks niet meer in aanmerking voor subsidie. Marry Mos fractievoorzitter GroenLinks: "Met deze bezuinigingen haalt het college het cement uit de samenleving. Het gaat om activiteiten die zorgen dat mensen zich kunnen ontplooien, en die isolement en eenzaamheid verminderen. Daar moet je zuinig op zijn. Zeker in financieel moeilijke tijden!"

SP Fractievoorzitter Tim Schipper: "Laten we eerst maar eens zorgen voor mensen, in plaats van prestige. Nu dubbeltjes besparen op voedselbanken, humanitaire hulp aan vluchtelingen en het onderhoud van de openbare ruimte, maakt dat we straks hele euro's moeten uitgeven aan de reparatie van de gaten die dit beleid achterlaat."

Naast dit afbraakbeleid verlaagt de gemeente tegelijkertijd ook de onroerende zaak belasting vooral voor de dikste portemonnees, gaan er vele miljoenen naar het binnenhalen van grote bedrijven èn gaat er geld naar een nieuwe huisstijl van de gemeente. Tim Schipper: "Die nieuwe huisstijl voor de stad kan wel even wachten, dun het leger aan dure communicatieadviseurs eerst maar eens uit."

Ook de bezuinigingen op Groen zijn onnodig en onwenselijk. Het voorstel om de wijkmilieupunten te sluiten levert een relatief laag bedrag op. Maar het effect is dat tal van mooie initiatieven die zijn opgestart door enthousiaste bewoners de prullenbak worden ingewerkt. Marry Mos: "Daarmee brengt het college niet alleen een slag toe aan de leefbaarheid van een wijk, maar ook aan de betrokkenheid van veel Utrechters."

Iedereen is van harte uitgenodigd om op donderdag 29 oktober bij de manifestatie, op het plein voor het stadhuis, aanwezig te zijn en zijn of haar stem te laten horen.

Programma:

13.00: welkom en toespraak Marry Mos (GroenLinks) en Tim Schipper (SP) 13.10: groen- en welzijnsorganisaties over de bezuinigingen 13:40: aanbieding hartenkreten aan de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Wolfsen 13.45: sluiting

Het programma wordt afgewisseld met muziek! Er zal een verrassend optreden zijn van een bekende Utrechter! Neem uw camera of fototoestel mee!

Noot voor redactie (