Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Reviewing Groningen
Een kritische blik op twintig jaar ruimtelijk beleid van Groningen

De komende week komt de Duitse architectuurcritica Angelika Schnell naar Groningen om haar kritische beschouwing te presenteren over de ruimtelijke ontwikkeling en architectuur van de afgelopen twintig jaar. Schnell heeft de stad in juni bezocht op uitnodiging van Platform GRAS en het Rotterdamse architectuurcentrum AIR. Tijdens dit bezoek heeft ze kennis genomen van een groot aantal, vaak spraakmakende projecten die als gevolg van de stedenbouwkundige verdichting van Groningen zijn gerealiseerd.

In haar kritische essay 'Il giusto Aldo' doet Schnell verslag van haar bevindingen. Zo stelt zij de verandering in de cultuur van het ruimtelijk beleid van de jaren tachtig, bekend als 'de Omslag', aan de kaak. Ook gaat zij in op de betekenis van Groningen als laboratorium voor architectuur en stedenbouw, het fenomeen 'splendid isolation' en de manifestaties waarmee de stad nieuwe stedelijke concepten onderzocht. Deze koppelt ze tenslotte aan de toekomstige ruimtelijke opgaven van de stad, waarmee haar essay ook een perspectief biedt voor de toekomst.

De presentatie (van de Nederlands sprekende) Angelika Schnell vindt plaats op donderdag 29 oktober 2009 en wordt gevolgd door een debat waarin beleidsmakers, opdrachtgevers, ontwerpers en publiek in discussie gaan over haar bevindingen. Na afloop van het debat wordt het essay uitgedeeld aan het publiek.

Datum: donderdag 29 oktober 2009
Tijd: 19.30 uur
Locatie: rode zaal, UMCG, Hanzeplein 1, Groningen
Toegang: gratis
Voertaal: Nederlands
informatie: platformgras.nl, airfoundation.nl

Ter gelegenheid van haar bezoek aan Groningen geeft Angelika Schnell op vrijdag 30 oktober 2009 een openbaar gastcollege over architectuurkritiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Schnell zal hierin ook ingaan op de geschiedschrijving over de recente architectuur en ruimtelijke ontwikkeling van Groningen.

Datum: vrijdag 30 oktober 2009
Aanvang: 14.00 uur
Locatie: zaal 13.1426, Harmoniecomplex Rijksuniversiteit, Oude Kijk in 't Jatstraat 26, Groningen Toegang: gratis
Voertaal: Nederlands
Informatie: platformgras.nl, airfoundation.nl

Reviewing Groningen is een activiteit van AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam, dat op uitnodiging van Platform GRAS te gast is in Groningen. Het project is bedoeld om een uitwisseling van ideeën en verandering van perspectief te bewerkstelligen. GRAS wil onderzoeken of het perspectief van buitenstaanders de omgang met en visie op de ruimtelijke thematiek kan veranderen. Zorgt het voor nieuwe inzichten, ander projectvormen, interessante benaderingswijzen en een verrijking van het programma, of bepaalt de lokale context toch meer dan we op voorhand denken? Reviewing Groningen is gebaseerd op de methodiek van Reviewing Rotterdam dat in 2007 een groot succes was in Rotterdam. ⤨


---

Einde Persbericht