Openbaar Ministerie

Eis: 18 jaar voor moord in Oudorp

29 oktober 2009 - Arrondissementsparket Alkmaar

De 32-jarige Mohamed B. uit Alkmaar heeft donderdag 18 jaar cel tegen zich horen eisen voor de moord op de 57-jarige William Liefting in Oudorp (gemeente Alkmaar) en de poging tot zware mishandeling van een medewerkster van de penitentiaire inrichting waar hij na zijn aanhouding verbleef.

Op 3 februari 2009 rond 20.00 uur belde B. zelf de politie met de mededeling dat hij iemand had vermoord en dat het ging om iemand die hem seksueel zou hebben misbruikt. Het slachtoffer en B. kenden elkaar al jaren. De langdurig verslaafde B. zou seks met Liefting hebben gehad voor geld. In die tijd was echter ook al sprake van diverse conflicten tussen de twee. Op 3 februari bezocht B. het slachtoffer, naar eigen zeggen vanwege het invullen van belastingpapieren. Het OM heeft echter aanwijzingen dat het slachtoffer de deur opendeed en de verdachte de woning binnendrong. De verdachte heeft verklaard dat Liefting handtastelijk begon te worden en dat hij hem uit noodweer heeft gestoken met een mes dat in de woning lag. Het motief is voor het OM echter niet duidelijk geworden , mede omdat het verhaal van de verdachte op verschillende punten niet wordt ondersteund door de aangetroffen sporen. Noodweer verwerpt het OM, omdat van een daadwerkelijke noodweersituatie uit onderzoek niets is gebleken.

Uit sectie is gebleken dat Liefting zo'n 35 keer met een mes is gestoken. Omdat sporen in de woning lieten zien dat B. het slachtoffer, dat probeerde te ontkomen, op diverse locaties in de woning heeft gestoken is het OM van mening dat B. voldoende tijd heeft gehad zich te beraden. Bovendien is, toen Liefting uiteindelijk op de grond lag, zijn keel doorgesneden en zijn hart doorboord. Daarom is in de optiek van de officier van justitie sprake van voorbedachten rade, dus moord.

B. wordt verder verdacht van een poging tot zware mishandeling van een medewerker van de PI, op 27 maart 2009. De medewerkster zou zich discriminerend hebben uitgelaten over de verdachte, waarop hij haar vanuit het niets aanviel toen hij mocht luchten. Van discriminatie is evenwel uit onderzoek niets gebleken. De rechtbank in Alkmaar doet over twee weken uitspraak.