NEN


Nederlandse Praktijk Richtlijn Brandscan gepubliceerd

donderdag 29 oktober 2009, 13:47

NEN heeft de NPR 6059 'Brandscan bouwwerken' gepubliceerd. Deze NPR is een hulpmiddel om bestaande bouwwerken op een eenduidige manier te kunnen inspecteren op het gebied van brandveiligheid. Een onderlinge vergelijking van de actuele staat van brandveiligheid van bouwwerken ('benchmarking') is daarmee mogelijk. De doelgroep voor de scan bestaat uit eigenaren/beheerders die één of meer gebouwen in eigendom en/of beheer hebben.

De gegevens uit de brandscan kan de gebruiker gebruiken om eventuele tekortkomingen inzichtelijk te maken of om verbetervoorstellen uit te werken. De praktijkrichtlijn is een document dat de actuele brandveiligheid van een bouwwerk inventariseert ten opzichte van zowel het minimaal vereiste niveau voor nieuwbouw als voor bestaande bouw uit het Bouwbesluit 2003 en het Gebruiksbesluit 2008. De brandscan geeft zeer nadrukkelijk niet aan welke maatregelen nodig zijn om een bepaald brandveiligheidsniveau te halen of om een gebruiksvergunning te verkrijgen. De brandscan kan en mag ook niet worden gezien als een vervangend handhavingsinstrument. Ander doel van de NPR is om overal op uniforme wijze een scan uit te voeren. Daarnaast draagt het gebruik van de helder opgebouwde inspectielijst en het bijbehorende rekenprogramma (bijlage B en cd-rom) bij aan een beter inzicht in en bewustwording van de wet- en regelgeving op het gebied van brandveiligheid.

Ooit weer herziening NPR
NEN sluit niet uit dat een herziening van deze richtlijn op een later tijdstip wordt doorgevoerd. In deze herziening kunnen de nu niet opgenomen gebruiksfuncties (voor de definitie van gebruiksfunctie: zie het Bouwbesluit 2003) worden opgenomen. Daarnaast kan in een herziening de terugkoppeling vanuit de praktijk worden verwerkt.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Normalisatieadviseur Marc Mergeay, telefoon (015) 2 690 367 of e-mail marc.mergeay@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR 6059:2009 nl (Norm)