Gemeente Valkenswaard

hulp bij hartstilstand

AED-Alert: hulp bij hartstilstand

Per 1 oktober is de Regionale Ambulancevoorziening Brabant-Zuidoost gestart met AED-Alert. AED-Alert is een sms-dienst die ervoor zorgt dat via de meldkamer aangemelde burgerhulpverleners worden ingeschakeld om hulp te bieden bij een hartstilstand.

Doelstelling is om bij patiënten die gereanimeerd moeten worden zo snel mogelijk en liefst binnen de zes minutengrens hulp ter plaatse te hebben. Iedereen die een hartstilstand krijgt is immers gebaat bij snelle hulp. AED-Alert verstuurt vanuit de meldkamer van de ambulancezorg automatisch een smsje zodra er ambulancezorg wordt ingezet voor een reanimatie.

Aanmelden
Voor AED-Alert kan iedere burger met een reanimatiediploma zich voortaan aanmelden bij deze speciale sms-dienst van de Veiligheidsregio Zuidoost-Brabant en de GGD Brabant-Zuidoost via de website www.aed-alert.nl. Daarmee worden ze opgeroepen als iemand in hun buurt een hartstilstand krijgt. Burgers kunnen dan in afwachting van professionele hulpverleners vast beginnen met reanimeren.

Wisselen van AED-Locater naar AED-Alert
De regio Brabant-Zuidoost werkt sinds 1 oktober 2009 met de AED-Alert en niet meer met de AED-Locater. Hierdoor ontvangen burgers die zich al eerder hadden aangemeld bij de AED-Locator momenteel geen berichten. Deze dienst wordt niet meer ondersteund binnen de regio Brabant-Zuidoost. Burgers die momenteel zijn aangemeld bij de AED-Locator en ook in de toekomst hulp willen blijven bieden, dienen zich dus opnieuw aan te melden. Dit maal bij AED-Alert.

Inmiddels zijn de EHBO verenigingen, het Nederlandse Rode Kruis en de stichting Reanimatie Onderwijs binnen de regio Brabant-Zuidoost aangeschreven met het verzoek om bovenstaande kenbaar te maken binnen hun organisatie.