Nieuw-Vlaamse Alliantie


Hervorming assisen weegt te licht (29/10/09)

De N-VA zal de hervorming van assisen vandaag in de Kamer niet goedkeuren. Wat ooit werd aangekondigd als een grondige hervorming, blijkt nu nog slechts een droom, een extra-light-versie te zijn, aldus een ontgoochelde Els De Rammelaere. Erger nog: onder druk van de PS wordt de deur opengezet voor een verdere correctionalisering van nochtans zeer zware misdaden. Zodat deze in aanmerking kunnen komen voor lagere straffen.

In 2004 werd al van wal gestoken met de hervorming van het Hof van Assisen in een speciale commissie. Zoals wel vaker nodig is in dit land kwam het dossier pas echt in een stroomversnelling met de veroordeling van België door het Europees Hof van de Rechten van de Mens in de zaak-Taxquet dat om een uitdrukkelijke motivatie van arresten vroeg. Vandaag komt een eind aan dat lange traject.

N-VA Kamerlid Els de Rammelaere stelt vast dat de beloofde grondige hervorming er niet is gekomen. De Rammelaere is vooral erg kritisch voor de bevoegdheidsafbakening tussen het Hof van Assisen en de correctionele rechtbank. Veel zaken worden in de praktijk gecorrectionaliseerd op basis van verzachtende omstandigheden. Onder druk van de PS werd de lijst zelfs uitgebreid met zeer ernstige misdaden die enkel voor het Hof van Assisen mogen berecht worden zoals bijvoorbeeld ontvoeringen van minderjarigen met de dood tot gevolg.

Hier knelt het schoentje", aldus N-VA Kamerlid Els De Rammelaere: Nooit werd een debat gevoerd over de strafmaat. Het ontlasten van de Hoven van Assisen kan toch nooit hét argument zijn om meer misdaden door de correctionele rechtbank te laten beslechten? Op deze manier krijgt het Hof van Assisen een zuiver symbolische functie. Dat kon toch niet de bedoeling zijn, aldus Els De Rammelaere.

De N-VA heeft dit debat met het nodige realisme opgevat en erkent dat enkele bepalingen in het voorstel goed zijn en onze steun hebben. Dat de motivering van de schuldvraag om een oplossing vroeg, was evident. Ook andere elementen kunnen op haar steun rekenen zoals de voorafgaande preliminaire zitting om de getuigenlijst vast te leggen, de verplichte gespecialiseerde opleiding voor de magistraten en de informatiesessie voor de juryleden.

Maar het blijft al bij al een magere oogst van vijf jaar debat over wat als een fundamentele hervorming werd aangekondigd. De weinige pluspunten van het voorstel wegen dan ook absoluut niet op tegen de doorgevoerde correctionalisering van zware misdaden.

Auteur:
Els De Rammelaere
Kamerlid N-VA