Ingezonden persbericht


Persbericht - Zoetermeer, 29 oktober 2009

Conjunctuurbericht derde kwartaal:

Nog geen teken van herstel voor transportsector
Vrachtprijzen in toenemende mate onder druk, overschot personeel en materieel

Voor de transportsector is nog geen economisch herstel te ontdekken. Zo rijdt bijna de helft van alle bedrijven tegen lagere prijzen dan vorig jaar, met negatieve gevolgen voor het bedrijfsresultaat. Meer dan 40% van de bedrijven heeft een overschot aan materieel en bijna 30% een overschot aan personeel. Dat blijkt uit de conjunctuurenquête van Transport en Logistiek Nederland (TLN). Alexander Sakkers, voorzitter TLN: "de situatie is slecht en de sector bevindt zich nog altijd in zwaar weer. Er is dan ook geen sprake van herstel."

Vrachtprijzen onder druk
Transportondernemers rijden voor steeds lagere prijzen. Ten opzichte van vorig jaar heeft 45% van de bedrijven de vrachtprijs dit jaar verlaagd, vaak gedwongen door de economische omstandigheden of onder druk van opdrachtgevers. Dat heeft gevolgen voor omzet en winst. Ruim 66% van de ondernemers heeft een lagere omzet en winst dan in het derde kwartaal 2008.

Overschotten materieel en personeel
Nog altijd staan vrachtauto's werkloos langs de kant van de weg. Liefst 43% van de bedrijven heeft te maken met een overschot aan materieel. Ook personeel zit met de handen over elkaar. Bijna 30% van de bedrijven geeft aan een overschot aan personeel te hebben.

Winst historisch laag
Het winstniveau is door al deze ontwikkelingen historisch laag. Tweederde van alle bedrijven geeft aan minder winst te maken in vergelijking met vorig jaar. Gemiddeld draaien transportbedrijven met verlies. Mocht de Nederlandse economie zich op termijn herstellen en bedrijvigheid en productiviteit binnen transport en logistiek weer op peil komen, dan is de vraag of ook het vrachtprijs- en winstniveau zich in hetzelfde tempo kunnen herstellen. Helaas is de ervaring van veel ondernemers dat het bedingen van een reële vrachtprijs nog niet eenvoudig is.

Over het conjunctuurbericht
De conjunctuurberichten van TLN verschijnen viermaal per jaar en worden samengesteld op basis van enquêtes onder de leden van de branchevereniging.



Ingezonden persbericht