Socialistische Partij

'Een dag met gouden randje'


29-10-2009 * Er komen gratis computers voor gezinnen met een minimuminkomen waarvan kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan. Dat zat al heel lang in de planning, maar nu gaat het er eindelijk van komen. SP-raadslid Agnes Schlebusch is er heel blij mee: 'Dit is de beste investering die de gemeente kan doen.'

Agnes Schlebusch: "Zo voorkom je dat jongeren uit arme gezinnen meteen al op achterstand komen, omdat ze geen computer hebben." Het heeft een poosje geduurd voor het zover was, maar nu eindelijk - in 2010 - komen de gratis computers er. Ruim twee miljoen gulden heeft de Groninger gemeenteraad ervoor uitgetrokken. In eerste instantie was het de bedoeling de computers te leasen, maar dat werd een ingewikkeld verhaal en bij de aanbesteding ging het mis. Bijna geen enkel bedrijf durfde het risico aan, en toen zo'n bedrijf eindelijk werd gevonden, bleek het te duur te worden.

Nu heeft de gemeente besloten tot een regeling die vergelijkbaar is met de witgoedregeling. Mensen kunnen zelf tot een bepaald bedrag een computer aanschaffen en krijgen er tweehonderd euro bij voor een internetaansluiting. Minima met schoolgaande kinderen die al een computer hebben, krijgen een internetvergoeding tot een bedrag dat net zo hoog is als de computervergoeding.

Een aantal partijen reageerden een beetje zuur, want ze vonden de regeling wel erg luxe: 'een computer met een gouden randje'. En de VVD stemde zelfs tegen, omdat ze de regeling veel te duur vond. Agnes Schlebusch ergerde zich daar aan. 'Destijds toen de gemeente veel geld via de Stadsmeierrechten binnenkreeg, hebben we meteen gezegd dat een deel ten goede moest komen aan de mensen die dat het beste gebruiken kunnen. En dit is een geweldige besteding. Zo voorkom je dat jongeren uit arme gezinnen meteen al op achterstand komen, omdat ze geen computer hebben. Die heb je echt nodig in het voortgezet onderwijs: dat is zeker geen luxe. En dat de gemeente niet voor het goedkoopste modelletje gaat, is alleen maar goed. Wil je er wat aan hebben, dan moeten die computers minimaal vier jaar meekunnen, anders werkt het nog niet.' Gelukkig ging uiteindelijk de hele Raad minus de VVD akkoord en kreeg in elk geval deze dag wel een gouden randje.