MKB-Nederland

Cao-akkoord metaalbranche getuigt van creativiteit

29 oktober 2009 Nieuws
Cao-akkoord metaalbranche getuigt van creativiteit

Geen loonsverhoging maar 3,5 extra vrije dagen. Dat zijn werkgevers en vakbonden in de metaalbranche overeengekomen in hun nieuwe cao. MKB-Nederland spreekt van een goede en inventieve oplossing om de afgesproken nullijn in het sociaal akkoord te volgen.

In het voorjaar van 2009 kwamen werkgevers, werknemers en het kabinet overeen om de lonen te bevriezen. Ook wel de zogenaamde `nullijn' genoemd. Het sociaal akkoord bundelt de krachten van de sociale partners om gezamenlijk de Nederlandse economie weer op de rails te krijgen.

MKB-Nederland vindt dat de nieuwe cao in de metaalbranche van creativiteit getuigt. Door loonsverhoging om te ruilen voor extra vrije dagen, zetten werkgevers en werknemers een "historisch akkoord" neer. De `Crisis Bestrijdings Dagen' kunnen als voorbeeld dienen voor elke andere cao-onderhandeling. Werkgevers kunnen na overleg met hun werknemers ervoor kiezen om de dagen om te zetten in een eenmalige uitkering van 1,5 procent van het jaarsalaris.

In de nieuwe cao van de metaalbranche zijn daarnaast afspraken gemaakt over pensioenen en opleidingen. De cao duurt tot 31 maart 2011 en geldt voor ongeveer 400.000 werknemers in de Metaal en techniek. Werkgevers en vakbonden zullen de innovatieve afspraken in oktober 2010 evalueren.