Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

29 oktober 2009

Kwaliteit Grote Veenderplas voldoende beschermd

Het Algemeen Bestuur heeft op 29 oktober ingestemd met het besluit dat er voldoende beschermende maatregelen zijn bij verdere verondieping van de Grote Veenderplas. Op 22 oktober heeft het Dagelijks Bestuur van Waterschap Vallei & Eem ingestemd met het technisch uitvoeringsplan, opgesteld in opdracht van de Stuurgroep Grote Veenderplas. Het Dagelijks Bestuur heeft hierbij twee aanvullende beschermingsmaatregelen laten opnemen, namelijk dat maximaal 50 % van de aangevoerde bagger van klasse B mag zijn en dat zo nodig ook het diepe gedeelte van de plas moet worden voorzien van een schone afdeklaag.

Dit besluit is vandaag in de vergadering van het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei & Eem besproken en het Algemeen Bestuur heeft ingestemd met de lijn van het Dagelijks Bestuur. Wel heeft het Algemeen Bestuur verzocht om een aantal aanvullingen en het Dagelijks Bestuur heeft toegezegd om het besluit hierop aan te passen. Enkele aanvullingen zijn:
- Als de afdeklaag niet dik genoeg blijkt te zijn, dan wordt deze dikker gemaakt.
- De visstand wordt gemonitord en indien nodig komt er pathologisch onderzoek.
- Het Dagelijks Bestuur zal zich maximaal inspannen om bij gemeenten, provincies en rijksoverheid heldere wettelijke beleidsregels te bewerkstelligen die ervoor zorgen dat het in de toekomst volstrekt duidelijk is waar verantwoordelijkheden liggen.

Gezamenlijke aanpak

De kwaliteit van het oppervlaktewater van plassen als de Grote Veenderplas moet goed blijven. Ten aanzien van de toepassing van grond- en bagger om de plas minder diep te maken en daarmee de natuurwaarden te verbeteren, is uiterst zorgvuldig te werk gegaan. Niet alleen door het maken van aanvullende beleidsregels begin vorig jaar, maar ook door het direct opvolgen van de adviezen van de Commissie Verheijen (begin juni 2009).

Deze commissie is ingesteld door de minister omdat er dit voorjaar landelijk onrust ontstond over het verondiepen van zandwinputten met licht verontreinigende grond en bagger. Een van de adviezen van de Commissie Verheijen is om bij plassen zoals de Grote Veenderplas, de lokale omstandigheden goed mee te wegen bij het treffen van aanvullende maatregelen bij toepassing van grond- en baggerspecie. Dit maatwerk werd direct opgepakt met en door alle belanghebbenden, te weten: Waterschap Vallei & Eem, de provincie Gelderland, gemeente Ede, omwonenden, SBNL en Grondbank GMG. Vanuit deze stuurgroep is een werkgroep ingesteld die een technisch uitvoeringsplan samengesteld heeft. Ook in deze werkgroep waren omwonenden vertegenwoordigd. Uiteindelijk konden de omwonenden zich niet vinden in de uitkomst van het rapport.

Zorg voor omwonenden

Het bestuur van Waterschap Vallei & Eem is van mening dat dit technisch plan goed voldoet aan de randvoorwaarden die nodig zijn voor bescherming van de omgeving rond de plas. Vanuit het bestuur is veel begrip voor de zorg van de omwonenden. Daarom heeft het Dagelijks Bestuur besloten om de twee bovengenoemde aanvullende beschermende maatregelen op te nemen.

Verder heeft het bestuur zich ingezet om langjarige garanties voor de omwonenden te verkrijgen op mogelijke risico's op schade als gevolg van de verondieping van de Grote Veenderplas. Dit heeft geleid tot afspraken met Grondbank GMG en Nazorg Bodem BV.

///