Project Gemeente Westland

vernietiging raadsbesluit zondagopenstelling

Burgemeester doet voordracht voor vernietiging raadsbesluit zondagopenstelling Westlandse winkels

Publicatiedatum: 30-10-2009

Burgemeester Sjaak van der Tak heeft zich genoodzaakt gezien het besluit van de Raad van de gemeente Westland naar aanleiding van een initiatiefvoorstel voor zondagsopenstelling van alle winkels voor te dragen voor vernietiging bij de Kroon. Het raadsbesluit is gebaseerd op de zogenoemde toerismebepaling in de Winkeltijdenwet. Deze regelt dat als een gemeente een autonome (zelfstandige) toeristische aantrekkingskracht heeft het mogelijk is om, ondersteunend aan het toerisme, vrijstelling te geven voor winkels om op zondag open te zijn en daarmee econonomische bedrijvigheid te bevorderen.

De burgemeester heeft in zijn rol als bewaker van juiste regelgeving twijfel bij het gebruik van deze wijze van de toerismebepaling, omdat de beweegredenen om alle winkels op zondag open te laten zijn in dit raadsbesluit wordt ingegeven door economische belangen. De raad van de gemeente Westland heeft er tot nu toe in haar beleid en profilering voor gekozen Greenport, glastuinbouwgemeente te zijn en geen toeristisch gebied.
In die zin acht de burgemeester dat er sprake is van strijdigheid met de bedoelingen van de wet. Hij vindt het daarom wenselijk dat de Minister oordeelt of er sprake is van een te ruime toepassing van de toerismebepaling in de wet.

''Dat ik deze stap moet zetten, neem ik zeker niet lichtvaardig op, maar als hoeder van de wet heb ik geen andere keuze. Genomen besluiten behoren nu eenmaal te voldoen aan de wet.", aldus burgemeester Van der Tak.

In de raadsvergadering van de gemeente Westland van dinsdag 27 oktober 2009 heeft de raad op basis van een initiatiefvoorstel besloten dat winkels binnen de gemeente elke zondag geopend mogen zijn. Het initiatiefvoorstel hiertoe werd gezamenlijk ingediend door de fracties van VVD Westland, GemeenteBelang Westland en LPF Westland. Het voorstel werd niet gesteund door de fracties van CDA Westland, Progressief Westland (PvdA/GroenLinks) en de ChristenUnie/SGP. Er werd hoofdelijk gestemd en het voorstel is met 19 stemmen voor en 17 stemmen tegen aangenomen.

Tijdens de raadsvergadering is door het college de handreiking gedaan om het besluit op te schorten om de resultaten van de besluitvorming in het parlement over de nieuwe Winkeltijdenwet mee te kunnen wegen en tevens een nader onderzoek te doen naar de voors en tegens van de zondagsopenstelling in Westland. Het college vindt het belangrijk de behoefte van Westlandse inwoners, het volledige bedrijfsleven, maatschappelijke instellingen en kerken in kaart te brengen, want een dergelijk besluit heeft grote impact op de economische en sociale structuur van Westland. Dit voorstel is door de gemeenteraad echter niet overgenomen.