Hoogheemraadschap Delfland
* Het verleden boven water

Het verleden boven water

Op donderdag 29 oktober heeft hoogheemraad Pleun van der Ende het eerste exemplaar van het boek 'Het verleden boven water' officieel overhandigd aan Martin van Engelshoven - Huls, gedeputeerde van Cultuur van de Provincie Zuid-Holland. De overhandiging vond plaats in het bezoekerscentrum van afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Harnaschpolder.

Gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls en hoogheemraad Pleun van der Ende Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft in de periode 2001 - 2007 uitgebreid archeologisch onderzoek laten uitvoeren voor het project Afvalwater Haagse Regio (AHR). Voorafgaand aan de bouw van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Harnaschpolder is onderzoek gedaan, maar ook bij de aanleg van de persleidingen door Rijswijk en Den Haag. Hierbij zijn tientallen vindplaatsen uit het Midden-Neolithicum, de Romeinse tijd, de Late Middeleeuwen en Nieuwe tijd onderzocht. De vooronderzoeken en grote opgravingen hebben geleid tot prachtige resultaten. Deze zijn weergegeven in diverse onderzoeksrapporten en permanente presentaties op en rond de AWZI Harnaschpolder.

"De geschiedenis leeft voort dankzij deze inspanningen", aldus hoogheemraad Pleun van der Ende. "Het zijn belangrijke resultaten die we hebben weten boven te halen, niet alleen voor ons, maar ook voor ons nageslacht."

'Het verleden boven water' vormt het sluitstuk van de archeologische monumentenzorgcyclus in het AHR-project. Dit boek slaat de brug tussen de resultaten van de opgravingen en toekomstig archeologisch onderzoek. Het is een bundeling van vijftien wetenschappelijke artikelen die aandacht schenken aan de opzet, de aanpak en de uitkomsten van de archeologische monumentenzorg binnen het AHR-project. Bij deze bundel is een CD toegevoegd met onder andere de twaalf eindrapporten van alle onderzoeken. Het boek is vanaf heden verkrijgbaar via de webwinkel van het Hoogheemraadschap van Delfland, de boekhandel en via www.halos.nl.