Korps Landelijke Politiediensten

Landelijk Verdachtenbeeld 2008 beschikbaar!

Zoetermeer, 30-10-2009

De Dienst IPOL van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) publiceert dit jaar het Landelijk Verdachtenbeeld 2008. Eerder werd jaarlijks in opdracht van de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) de Landelijke Criminaliteitskaart (LCK) opgeleverd. De LCK heeft als doel meer inzicht te geven in enerzijds de (geregistreerde) criminaliteit in Nederland en anderzijds de personen die zich hier mee bezig houden, teneinde strategische besluitvorming en een probleemgerichte aanpak op landelijk, regionaal en gemeentelijk niveau te ondersteunen.

De analyse voor de LCK was gebaseerd op de vastlegging van aangiften en verdachten in het Herkenningsdienstsysteem van de Nederlandse politie (HKS). De aangiften van misdrijven worden niet door alle korpsen even goed geregistreerd in het HKS. De aangiften werden de afgelopen jaren door 19 korpsen in het HKS voldoende nauwkeurig vastgelegd. Daarmee was de dataverzameling niet geheel compleet, maar wel representatief genoeg om een beeld van de (geregistreerde) criminaliteit in Nederland te schetsen. In 2008 bleken de gegevens over misdrijven van slechts 12 korpsen voldoende betrouwbaar om voor de analyse te gebruiken. Door de overgang op een nieuw bedrijfsprocessensysteem (BVH) is in een aantal politieregios (technische) problemen bij de vulling van de aangiftekant van het HKS ontstaan.
Binnen de politie wordt gewerkt aan een versnelde technische oplossing voor de problemen die zijn ontstaan bij de invoer van BVH. Daarnaast zal binnen de korpsen ook alert opgetreden worden om voldoende aandacht te hebben voor een kwalitatief goede invoer, gegevensbeheer en kwaliteitscontrole.

De registraties in HKS over aangehouden verdachten worden wel door alle korpsen en de Koninklijke Marechaussee ingevoerd. De Dienst IPOL heeft de gegevens over verdachten geanalyseerd en beschreven in het Landelijk Verdachtenbeeld 2008. Het aangifte- en verdachtendeel in de LCK waren jaarlijks twee min of meer los van elkaar staande delen. Hoewel de ontwikkeling van het aantal aangehouden verdachten niet los staat van de ontwikkeling van de (geregistreerde) criminaliteit, is besloten het verdachtendeel als zelfstaand rapport uit brengen.

Document: Rapport Landelijk Verdachtenbeeld 2008.pdf Zie het origineel