KNHS

Vooroordelen spelen wel degelijk een rol bij dressuurjurering 30 oktober 2009
David Stickland

HOOGE MIERDE/ LAUSANNNE - Vooroordelen spelen wel degelijk een rol bij dressuurjurering. Dit is één van de conclusies die professor David Stickland bekend maakte. Hij deed dit op het Global Dressage Forum dat deze week plaats vond in Hooge Mierde. De statistische bevindingen van Stickland zijn gebruikt door de Dressage Task Force, de commissie die ingesteld werd door de FEI, de internationale paardenkoepel, om hervormingen binnen de dressuur te realiseren. De commissie presenteert half november in Kopenhagen haar aanbevelingen aan de FEI tijdens de General Assembly. Daar vallen de beslissingen. Het rapport met aanbevelingen is inmiddels openbaar gemaakt.

David Stickland is in het dagelijks leven natuurkundig onderzoeker van de Princeton Universiteit en werkzaam op CERN in Zwitserland. Hij presenteerde een statistische analyse van vijf jaar internationale dressuurjurering. Stickland onderzocht de onderlinge verschillen die er zijn tussen de scores van de verschillende juryleden. Ondanks de geldende mening in de dressuurwereld blijkt uit zijn analyse dat één enkel jurylid het eindresultaat kan beïnvloeden. Hij concludeerde verder dat juryleden wel degelijk een vooroordeel kunnen hebben bij het beoordelen van bepaalde combinaties. Ze lijken sommige combinaties door een bepaalde bril te beoordelen. Kleine verschillen per onderdeel veroorzaken hierdoor aan het eind van de streep een groot verschil. Daarnaast spelen vergissingen door bijvoorbeeld het even niet opletten of het niet goed kunnen zien vanuit een bepaalde plaats een rol. Maar er worden ook regelmatig echte fouten gemaakt in de beoordeling. Stickland concludeerde op basis van zijn analyse dat de kwaliteit van de juryleden zeker niet slecht is, maar dat een goed systeem voor evaluatie na afloop ontbreekt en een jury supervising panel een goede aanvulling zou zijn. Verder gaf hij aan dat open scoring, dat overigens al vaak gedaan wordt, een must is voor de publieksaantrekkelijkheid van de dressuur: Als je naar een voetbalwedstrijd gaat, wil je ook weten hoe het winnende team wint, wie de doelpunten scoorde en wil je niet alleen maar verteld worden door de scheidsrechter wie er gewonnen heeft, aldus Stickland.

Naar aanleiding van het test event in Aken in september, waar Stickland ook de statistische resultaten voor leverde, kwam onder meer naar voren dat de positie van de juryleden nauwelijks invloed op de resultaten heeft, evenmin als het wegstrepen van het hoogste en laagste resultaat. Dit sluit aan bij de aanbevelingen van de Dressage Task Force. Daarnaast beveelt deze commissie aan om de taken van de jurering bij de kür op muziek te scheiden. Katrina Wüst, lid van de Task Force, gaf in Hooge Mierde een uitleg over het toevoegen van een moeilijkheidsgraad aan de kür op muziek en het op grond daarvan geven van bonus- en maluspunten.

Verder geeft de Task Force in haar rapport aanbevelingen over ondermeer de Olympische formule van de dressuur, de samenstelling van het FEI Dressuur Committee, een supervising panel, de opleiding van juryleden en de publieksvriendelijkheid van de sport. Eén van de aanbevelingen is bijvoorbeeld om bij Olympische Spelen en Europese kampioenschappen te gaan werken met zeven in plaats van vijf juryleden, waarbij alle resultaten tellen.

Het complete rapport van de Dressage Task Force is hier te vinden.

Kijk hier voor een filmpje van het Global Dressage Forum op Paardensport.tv

foto: www.sjoert.com