Ingezonden persbericht


Stichting Alde Fryske Tsjerken start wervingscampagne Vitamineboost voor Friese dorpskerken

In de Sint Margryt Tsjerke in Boksum startte vrijdag 30 oktober een bijzondere campagne om nieuwe vrienden te werven. Onder het motto 'houd kerk en dorp vitaal', zet de Stichting Alde Fryske Tsjerken (SAFT) de toekomst van de Friese dorpskerk in de schijnwerpers. De stichting ontwikkelde speciaal voor deze campagne de vitamine K(erk)+. 'Want, de kerken én de dorpen in Friesland kunnen een vitamineboost goed gebruiken', betoogde voorzitter Jan Kersbergen.

Kersbergen luidde in het eeuwenoude kerkje van Boksum de spreekwoordelijke noodklok. Door ontkerkelijking en het samengaan van hervormde en gereformeerde gemeenten dreigen tientallen monumentale kerken overbodig te worden. Geld voor onderhoud is er vaak niet. Kersbergen: "Deze kerken bepalen het karakter van onze dorpen. Stuk voor stuk zijn het gebouwen waar mensen al eeuwenlang samenkomen, gebouwen die sinds mensenheugenis de skyline van het Friese landschap bepalen. Zeg nu zelf, dit mogen we toch niet verloren laten gaan?"

In het bijna veertig jarige bestaan werden 38 kerken en twee klokkenstoelen aan de stichting toevertrouwd. Die zorgt voor het onderhoud van een kerk, maar ook voor het behoud van de maatschappelijke functie. Een plaatselijke commissie, bestaande uit dorpsbewoners, zorgt ervoor dat de kerk een rol krijgt die bij het dorp past. Kersbergen: "Mede dankzij hun inzet bruisen de kerken weer van de activiteit. Als bezoekerscentrum, kunst- en cultuurpodium en natuurlijk als plek voor bezinning en geloof. Zo houden we niet alleen de kerk vitaal, maar indirect ook onze dorpen."

'Friesland heeft met de kerken én
het landschap puur goud in handen'

Samenwerking

Met de vitamineboost wil de stichting in haar jubileumjaar (2010) het donateursbestand flink vergroten. Kersbergen: "Het onderhoud aan oude kerken kost veel geld, maar ook energie en menskracht. We voorzien dat veel Friese dorpskerken onze hulp nodig zullen hebben. Extra vrijwilligers en middelen zijn meer dan welkom." Waar mogelijk wil de stichting samenwerken met andere organisaties die zich bekommeren om het Friese landschap, het dorpsleven en de Friese Cultuurhistorie. "Besef dat we met ons landschap, onze kerken en ons cultureel erfgoed puur goud in handen hebben. Goud waarmee we niet alleen onze dorpen levend houden, maar dat ook kansen biedt aan recreatie, kunst en cultuur."

Hoe vitamine K+ er uit ziet? Kunstenaar Douwe Elias onthulde voor de Sint Margryt Tsjerke een enorme opblaasbare vitaminepot. Opschrift: 'Koop Vitamine K+. Daarmee blijven de Friese dorpen vitaal!' Overigens heeft deze vitamine geen bijsluiter nodig. "Want", zo grapte de voorzitter van de stichting, "de bijwerkingen zijn in alle gevallen positief!"

Behoud de kerken voor nog geen E 1,50 per maand
De plaatselijke commissies van de Stichting Fryske Alde Tsjerken gaan de komende maanden de deuren langs met potjes Vitamine K+. Met de aankoop van de vitamine worden mensen vriend van de stichting. "Voor nog geen E 1,50 per maand, draag je bij aan het behoud van de Friese dorpskerken en houd je ook de Friese dorpen vitaal", rekent directeur Gerhard Bakker van de SAFT voor. Met de actie wil SAFT in een jaar tijd groeien van 3300 naar 5000 leden. Kijk ook op www.aldefrysketsjerken.nl